parochianen diep geschokt

Voor Ton Hoogenboom, de voorzitter van de Emmanuël Parochie kwam op 20 april het bericht van de vicaris als een donderslag bij heldere hemel. “Dit verwacht je niet. Zeker niet van een man die door iedereen op handen gedragen wordt. Ik was diep geschokt”, reageert hij.

Pas weken later mocht hij de voorzitters van de elf locaties binnen de Emmanuël Parochie inlichten. “Ik kreeg de zwijgplicht opgelegd en heb hier al die tijd met niemand over mogen spreken. Dat was heel zwaar”, vindt hij. “Maar aan allerlei wilde verhalen heeft helemaal niemand iets. Vanaf het moment dat ik dit te weten kwam tot gisteren, heb ik voortdurend intensief contact met pastoor Beekman gehad. Hij heeft het er moeilijk mee en reageert zeer ingetogen.”

Volgens Hoogenboom speelt de zaak al vanaf 2007 en maakt onderdeel uit van een groot internationaal onderzoek naar kinderporno. “Het gaat hier zeer zeker niet om een netwerk van geestelijken, dat is een ding dat in elk geval zeker is”, benadrukt hij. “We weten ook nog niet hoe dit verder allemaal gaat lopen. We wachten eerst tot de uitspraak.” Tot die tijd zitten de elf parochies die onderdeel uitmaken van de Emmanuël Parochie zonder pastoor. Het is nog niet zeker of en wanneer er een opvolger komt voor de verdachte pastoor. “Nogmaals, wij wachten eerst de uitspraak af. Dan zullen we meer horen.”

Ook de parochianen van de Emmanuël Parochie reageren geschokt. “Die man viel echt onder de categorie ‘lieverd’”, aldus Doreth Bakker uit Ommen. “Ook onze kinderen waren gek met hem. We vonden het wel vreemd dat hij vlak voor Pasen met de noorderzon was vertrokken en dachten dat hij overwerkt was. Wel vreemd dat het kerkbestuur geen openheid van zaken heeft gegeven.”

Klaas Agricola, lid van het kerkelijke locatieraad Dalfsen is met stomheid geslagen bij het horen van het bericht. “Dat is bij ons nog helemaal niet bekend. Wij hebben in april bericht gekregen van het parochiebestuur dat pastoor Beekman onder dringende persoonlijke omstandigheden het ambt heeft neergelegd. Er waren zowel onder de parochianen als onder de locatieraden heel veel vragen wat er aan de hand zou zijn. Hij was erg geliefd. Er was alleen maar lof over deze man. Wij hebben wel verzocht om opheldering, wij wilden weten wat er aan de hand is, maar het bestuur kon ons niets vertellen. Ik schrik hier enorm van, dit had ik niet van die man verwacht.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.