Home / archiefcentraal / paard en bloem zaterdag 7 mei

paard en bloem zaterdag 7 mei

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat staat het hele centrum staat vol met bloemverkopers, hoveniers, plantendeskundigen, bloemsierkunstenaars en alles wat ook maar iets met uw tuin, planten en bloemen te maken heeft. Koop verse bloemen en planten, leer hoe om te gaan met bijzondere soorten, laat u uw nieuwe tuin ontwerpen en geniet van demonstraties van de beste kunstenaars van Nederland. En laat het nu net Moederdag zijn op 8 mei, da’s dus mooi handig.

Spanning en sensatie met buizerds en uilen

Door Erna Ekkelkamp – Kijken, maar niet aanraken en zeker niet voeren. Dat is de boodschap die iedere bezoeker meekrijgt bij de entree van een dierentuin. Voor wie van vogels houdt en ze een dagje wil voeren, aanraken en alles te weten wil komen over uilen, valken en buizerds, is een dagje Valkenier een echte aanrader.

Al sinds zijn jeugd werd valkenier Ruud Sanders gefascineerd door vogels. Hoewel het zijn wens was om valkenier te worden, kwam hij er aanvankelijk in dat wereldje niet tussen en moest zich behelpen met papegaaien en agapornissen. Valkenier wordt je niet zomaar, ervoer hij. “Het valkenierswereldje is klein en gesloten. Je moet net het geluk hebben dat je viavia binnenkomt. Maar dat is nog maar het begin. Voor je jezelf valkenier mag noemen, moet je een groot aantal verslagen maken, diploma’s en vergunningen halen en bovendien twee jaar stage lopen bij een erkende valkenier. Naast een fulltime baan kost dat zoveel tijd, dat veel mensen voortijdig afhaken”, vertelt hij. Sanders had het ervoor over en zette alles op alles. Inmiddels mag hij zich alweer een aantal jaren valkenier noemen en is in het bezit van een compleet vogelpark.

In zijn tuin bevinden zich kerkuilen, oehoe’s, buizerd, steenarenden en natuurlijk valken. Inmiddels is hij beroepsvalkenier en reist hij het hele land door voor demonstraties. Daarnaast kunnen geïnteresseerden bij hem terecht voor een dagje valkerij. “Geregeld ontvang ik hier groepjes mensen die de valkerij eens van dichtbij mee willen maken. Daarvoor krijgen ze hier alle kans”, vertelt hij. Nadat Sanders mensen een uitleg heeft gegeven over de verschillende vogels en waar ze vandaag komen, mag men de vogels van dichtbij bekijken en ze aanraken. Als het ijs tussen bezoeker en vogel gebroken is, wordt het tijd voor het echte werk. Sanders brengt zijn bezoekers de grondbeginselen bij van het afdragen en trainen van de vogels. “Met afdragen wordt het lopen met een vogel op de hand bedoeld”, legt hij uit. “Bezoekers krijgen een handschoen aan en mogen in de tuin rondlopen met de vogel op hun arm en is het tijd voor een uitgebreide fotosessie.”

Na de geheel verzorgde lunch wordt er drie uur lang gevlogen met de beesten. “De bezoekers mogen vliegen met de buizerds en uilen. En geloof me, na een middagje oefenen weten ze er aardig raad mee”, verzekert de valkenier. Met de steenarend wordt niet gevlogen. “Die is tè gevaarlijk”, weet hij. “Ook de valken worden niet gebruikt door het publiek, want vliegen met valken blijft toch echt een kunst apart.”

www.valkerijsanders.nl

Foto’szijn te vinden op: http://www.valkerijrsanders.nl/component/option,com_phocagallery/Itemid,4/id,2/view,category/

De eerste echte Tomato Run in Nederland

Altijd in voor iets geks en niet bang voor vieze handen? Doe dan mee met de eerste echte tomatengooiwedstrijd in Nederland.

Op zaterdag 7 mei zullen de heldhaftige deelnemers aan de Tomatorun zo snel mogelijk een afgeschermd parcours door het centrum van Ommen afleggen, terwijl honderden mensen uit het publiek hen zullen bekogelen met een duizelingwekkend aantal zachte tomaten. Degene die als eerste én schoonste over de finish gaat, wint 500 euro aan waardebonnen, te besteden bij winkeliers in Ommen. Wellicht nog mooier is de landelijke eretitel Master of the Tomatos, die een jaar lang geldig blijft. Hilarisch, uniek in Nederland en de start van een landelijk evenement. De opbrengst is voor Stichting Owen, die geld inzamelt voor een ernstig zieke jongen. Kijk voor meer informatie over tijden en inschrijven op www.paardenbloemommen.nl

Historische fietsen

Oude fietsen zijn mooi, maar in combinatie met berijders bijpassende authentieke kleding, zijn ze helemaal een lust voor het oog. De koetsen die op 5 mei meedoen aan de Paard & Bloemtocht, worden geëscorteerd door een groep historische fietsen. De fietsen worden bereden door leden van de HKO. Onder het motto: hoe meer wielen hoe meer vreugd, roepen zij iedereen die in het bezit is van een oude fiets en een ouderwets pak, om de feestvreugde te verhogen en mee te rijden. Aanmelden hiervoor kan bij Anton Wolters in Molen de Lelie.

Showen van oude boerenwagens

Op zaterdag 7 mei wordt het centrum van Ommen aangekleed met diverse koetsen, boerenwagens en postkoets van Anton Wolters. Deze authentieke vervoersmiddelen zijn een lust voor het oog. Uiterst goed onderhouden en speciaal voor de bloemenmarkt aangekleed met sierstukken van Ommer bloemisten.

Bloemen voor kinderlevens

Ook Mieke Steen is van de partij op de Bloemenmarkt. Zij is te vinden op haar vaste stek; op de stoep van de Albert Heijn. Mieke verkoopt verschillende soorten tuinplanten en hoopt hiermee weer een flink bedrag binnen te kunnen krijgen voor Stichting Good Hope.

Nadat Mieke Steen haar in Oeganda woonachtige dochter bezocht, raakte ze onder de indruk van het werk van priester Fred Tusingire, die naast een basisschool, ook een dokterspost in de binnenlanden van Oeganda wilde opzetten. Mieke riep de Stichting Good Hope in het leven en is sindsdien bezig met het inzamelen van geld, voor de Health Unit in Oeganda. Inmiddels is de polikliniek geopend en een zusterpost gebouwd. Ook de medicijntoevoer wordt gedeeltelijk bekostigd door de stichting. Momenteel is Steen bezig om voldoende middelen bij elkaar te krijgen, om een kraam- en kinderafdeling te kunnen bouwen. Ook moet er een verloskundige komen. Dit kost veel geld. Daarom houdt Mieke evenals vorig jaar weer een bloemenaktie. Op zaterdag 7 mei staat ze vanaf 8.00 uur voor Albert Heijn om vrolijke voorjaarsplanten te verkopen. Deze planten worden beschikbaar gesteld door Jurrie Baas. Wie meer wil weten over Mieke en haar stichting kan terecht op www. www.stichtinggoodhope.nl

Onderstaand is nog in overleg:

Geraniummarkt Hervormde kerk

Muziek

Hondenshow happy tails

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.