Home / archiefcentraal / paard en bloem rondrit vechtdalkoetsiers

paard en bloem rondrit vechtdalkoetsiers

Door Erwin Dijk – Deze rondrit voor ‘authentiek gerij’ is onderdeel van het Paard en Bloem Festival. “Iedereen is na afloop blij en vrolijk, omdat ze de hele dag mooie dingen zien,” vertelt Carla Masselink van de organiserende stichting enthousiast.

De deelnemers verzamelen zich ’s ochtends in alle vroegte op het parkeerterrein aan de Voormars, waar de jury voor de eerste keer zijn kritische licht laat schijnen over de aanspanningen. “De mensen mogen zelf weten of ze hun paard en rijtuig laten jureren, maar de tocht maakt wel deel uit van het Nederlands Kampioenschap. Een aantal van onze deelnemers doet daar ook aan mee, dus die willen natuurlijk zo mooi mogelijk voor de dag komen.” De jury let daarbij op vier zaken, namelijk het rijtuig, de kleding, het tuig op het paard en het dier zelf. Dat is geen kwestie van slechts een globale inspectie. “Ze kijken of alles netjes en authentiek is. Dat gaat tot in de details, want bijvoorbeeld alle schroefjes en moertjes moeten de juiste zijn. Een moderne kruiskopschroef op een authentiek rijtuig kan echt niet.” Ook de kleding van de koetsier is aan strikte regels gebonden. Een paar blauwe sokken bij een zwart pak is volgens Masselink uit den boze. Daarnaast moet ook de conditie van de paarden in orde zijn. “Het moet al met al een passend plaatje zijn.”

Na het eerste juryoordeel gaat het gezelschap op weg voor de ochtendrit van veertien kilometer. De koetsiers steken de Vecht over voor een tocht richting de Lemelerberg, die hen ook langs het voormalige kamp Erika leidt. “Het is op 5 mei, dus er is ook een link met de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Ook gaan we langs de Edithof, wat ooit het eerste sociale huurwoningenproject in Ommen was. Daar staat een beeld van Baron van Pallandt. Zo zit er een aantal historische elementen in de route. En het landschap is uiteraard prachtig.” Langs landgoed ’t Laer en het station gaan de rijtuigen uiteindelijk in colonne terug naar het centrum van Ommen, zodat het toegestroomde publiek de optocht goed kan bekijken.

Onderweg worden de aanspanningen nogmaals aan een oordeel onderworpen. De ‘rijdende jury’ bekijkt of het geheel al dan niet mooi loopt. Daarnaast is er de publieksjury, die met ‘een lekenoog’ de aanspanningen beoordeelt en een winnaar aanwijst. “We proberen het publiek er ook bij te betrekken en op bepaalde momenten te zorgen dat de toeschouwers met de rijders in gesprek kunnen. De deelnemers vinden het natuurlijk ook leuk om over hun hobby te vertellen.” Hoewel ze zelf ook ment, rijdt Masselink niet mee. “Ik ben de hele dag bezig met het begeleiden van de jury. Ik heb zelf trouwens ook geen authentieke aanspanning. Ik hou meer van crossen.”

De lunch geniet het gezelschap bij de Oudheidskamer, waarna de middagrit hen richting Arriën en langs zorgcentrum Oldenhaghen voert. De tocht moet een spectaculair einde krijgen met een defilé op het Kerkplein, waarbij de aanspanningen verschillende rondjes rond de kerk zullen draven. “Speaker Erik Eshuis is de hele dag bij ons en hij zal het publiek tijdens het defilé van alles vertellen over de paarden en de koetsiers. Dat wordt heel mooi.” Na deze rondgang worden tevens de prijzen verdeeld.

Masselink heeft meer dan dertig inschrijvingen binnen en hoopt dat het er veertig zullen worden. “Er komen deelnemers uit België en Duitsland en verder uit heel Nederland.

De tocht wordt voor de tweede keer in Ommen gereden. “Daarvoor deden we het een aantal jaren in Dalfsen, maar die gemeente wilde niet echt meewerken. Het is onze bedoeling om er een echte traditie van te maken, want hier in Ommen wordt het breed gedragen. De ondernemersvereniging, Plaatselijk Belang, de gemeente: ze staan er allemaal achter. Dat moet ook, want er zijn veel vrijwilligers nodig. De plaatselijke horeca heeft er natuurlijk ook profijt van, want als het goed is zitten de terrassen vol.”

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.