olifantenpaadjes van de vaste paden afwijken

Het houdt ons al jaren bezig, mensen die van vaste paden afwijken en zelf hun weg zoeken. Of het de overdrachtelijke zin is die het interessant maakt, weten we niet zeker, maar ook de echt afwijkende paden vinden we mooi. Hoe ontstaan ze? Waarom? En wie zijn de mensen die dat tegen proberen te houden? Volgende week komt het boek ‘Olifantenpaadjes’ van Jan-Dirk van den Burg uit. Vol met van die afwijkende paadjes. Voor ons reden in onze regio op zoek te gaan. Doen jullie mee? De mooiste inzender krijgt van ons het boek.

Toen we op de redactie even diep nadachten over olifantenpaadjes in onze regio, groef ‘Onze Man’ diep in zijn geheugen en kwam in 2008 terecht. De toen net nieuwe rotonde bij Heeten had een sluiproute gekregen. Foto gemaakt en op de site gezet. Twee weken later was de weg versperd.

Het is een van de fascinerende kanten van de zaak. Niet alleen: hoe ontstaat een sluippaadje, wie doet dat. Maar ook: wie probeert dat tegen te gaan. En waarom leggen ze de weg niet gelijk aan volgens de regel van de sluiproute: de makkelijkste weg?

In Heino ligt een heel mooi olifantenpaadje. Op de afslag naar Laag Zuthem moet je feitelijk een heel ongelukkige afslag maken, fietsers hebben daar maling aan. Dus ontstond er een sluiproutetje. Daar is het zo druk, dat een boom in de weg staat. En dus heeft de sluiproute zelf nu ook weer een sluiproute gekregen.

Zoiets kwamen we in Wijhe ook tegen, een wandelpad het park in bij Roosegaarde in. Als je daar het echte pad neemt, moet je helemaal om een boom heen. De andere kant langs de boom hen is veel korter.

Wie weet nog meer sluiproutetjes, ook wel olifantenpaden genaamd? In dit voorbeeld zijn ze in Salland gevonden. We zien ze ook graag uit het Vechtdal binnenstromen. De mooiste inzender krijgt van ons het boek Olifantenpaadjes cadeau dat 16 mei uitkomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.