Home / archiefcentraal / meest gehate dier van nederland

meest gehate dier van nederland

De teek werd onlangs uitgeroepen tot het meest gehate dier van Nederland. De site biedt informatie over de verspreiding van teken, tips ter voorkoming van beten en informeert over de ziekten die kunnen ontstaan als gevolg van een tekenbeet.

Het is belangrijk dat er aandacht is voor de gevaren van teken, aangezien een beet van een besmette teek diverse ziekten kan veroorzaken. In Nederland komt in dit verband met name de ziekte van Lyme voor, een infectieziekte die kan leiden tot aandoeningen van het zenuwstelsel en gewrichts-, huid-, en hartaandoeningen.

Teekalarm.nl biedt objectieve informatie over de verspreiding van teken in Nederland, tips voor preventieve maatregelen en hulp bij de behandeling van tekenbeten. De website voorziet daarnaast in een platform waar bezoekers elkaar kunnen waarschuwen voor gebieden waar veel teken zijn gesignaleerd. Met Teekalarm.nl sluit OTC Pharma aan bij initiatieven als de ‘Week van de Teek’, die een aantal samenwerkende instanties en organisaties begin april organiseerden.

Een belangrijk gedeelte van de site is ingeruimd voor advies van Prof. Dr. Mehlhorn, een internationaal gerenommeerde Duitse parasitoloog aan de Universiteit in Düsseldorf. Hij heeft samen met zijn onderzoeksgroep vele natuurlijke ingrediënten tegen teken getest. Mehlhorn is voorzitter van verschillende onderzoeksgroepen in zijn vakgebied, auteur van vele boeken en gastdocent in Frankrijk, Egypte, Japan en de USA. Prof. Dr. Mehlhorn heeft onderzocht hoe de natuur zich beschermt tegen teken.

Het blijkt dat sommige planten geen last hebben van teken door hun geur. Prof. Dr. Mehlhorn heeft van de geurextracten van deze planten een middel ontwikkeld om ook mensen tegen teken te beschermen. Op het gebied van tekenspray is Mehlhorn dan ook sterk voorstander van natuurlijke middelen: “Er zijn vele tekensprays op chemische basis op de markt. Naast het feit dat deze producten schadelijk zijn voor onze gezondheid, hebben deze producten als nadeel dat teken daar een steeds sterkere resistentie tegen opbouwen. Hierdoor kunnen deze sprays dus niet meer maximaal beschermen. Bij een product dat bestaat uit een combinatie van natuurlijke ingrediënten is dit niet het geval, omdat het veel moeilijker is om een resistentie op te bouwen tegen ingrediënten uit de natuur.”

De nieuwe website maakt het voor iedereen die werkt en recreëert in het groen gemakkelijker preventieve maatregelen te nemen tegen tekenbeten, omdat het bezoekers informeert over de juiste kledingkeuze en het gebruik van het juiste beschermende middel: voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen.

Teekalarm.nl is vanaf nu online.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.