maand van het spannende boek

De misdaadverhalen waarin geschiedenis een essentiële rol speelt vormen inmiddels een eigen genre. Mysteries, complotten, riten: het zijn sleutelwoorden van de historische thriller. Het grote voorbeeld waarop veel boeken terug te voeren zijn is De naam van de roos (1980) van Umberto Eco. In diezelfde periode werden de detectives van Ellis Peters over de Middeleeuwse monnik Cadfael zeer populair, mede door de tv-verfilming ervan. In Nederland schreef Hélène Nolthenius misdaadverhalen over een middeleeuwse broeder. De reli-thrillers over Bijbelse of godsdienstige gebeurtenissen die hun sporen tot in het heden nalaten – zoals De Da Vinci Code (2004) van Dan Brown – maken het genre compleet. Geliefd in het genre zijn onder andere de boeken van Ken Follet, Kate Mosse, James Rollins, David Hewson en Iain Pears en de Nederlandse auteurs Ashe Stil, Renée Vink en Wouter van Mastricht en Daniëlle Hermans.

Tijdens de campagne geven boekhandels bij de aankoop van een bepaald bedrag aan spannende boeken een geschenkboek cadeau. Dat is dit jaar geschreven door het door de CPNB uitgekozen schrijversduo Monaldi & Sorti. Dit schrijversechtpaar heeft zich gespecialiseerd in het schrijven van literaire historische thrillers gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen en historische personages. Het geschenkboek voor de boekwinkel heet Versluiering.

Gedurende de maand juni is er voor betalende leden van de bibliotheek het boek ‘Stille getuigen’. Bij het lenen van een boek uit het misdaadgenre ontvangen ze, zolang de voorraad strekt, deze verhalenbundel waarin de schrijvers met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut aan de hand van sporenonderzoek een fictieve misdaad oplossen. In het boek zijn verhalen opgenomen van onder andere Simone van der Vlugt, Loes den Hollander en Tomas Ross.

Gewijzigde openingstijden

De bibliotheken in Gramsbergen, Bergentheim, Balkbrug en Slagharen zijn vrijdag 3 juni gesloten. Dedemsvaart en Hardenberg zijn gewoon open. Op 2 juni (Hemelvaart) en 13 juni (Tweede Pinksterdag) zijn alle vestigingen gesloten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.