Home / archiefcentraal / maand van het spannende boek

maand van het spannende boek

De misdaadverhalen waarin geschiedenis een essentiële rol speelt vormen inmiddels een eigen genre. Mysteries, complotten, riten: het zijn sleutelwoorden van de historische thriller. Het grote voorbeeld waarop veel boeken terug te voeren zijn is De naam van de roos (1980) van Umberto Eco. In diezelfde periode werden de detectives van Ellis Peters over de Middeleeuwse monnik Cadfael zeer populair, mede door de tv-verfilming ervan. In Nederland schreef Hélène Nolthenius misdaadverhalen over een middeleeuwse broeder. De reli-thrillers over Bijbelse of godsdienstige gebeurtenissen die hun sporen tot in het heden nalaten – zoals De Da Vinci Code (2004) van Dan Brown – maken het genre compleet. Geliefd in het genre zijn onder andere de boeken van Ken Follet, Kate Mosse, James Rollins, David Hewson en Iain Pears en de Nederlandse auteurs Ashe Stil, Renée Vink en Wouter van Mastricht en Daniëlle Hermans.

Tijdens de campagne geven boekhandels bij de aankoop van een bepaald bedrag aan spannende boeken een geschenkboek cadeau. Dat is dit jaar geschreven door het door de CPNB uitgekozen schrijversduo Monaldi & Sorti. Dit schrijversechtpaar heeft zich gespecialiseerd in het schrijven van literaire historische thrillers gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen en historische personages. Het geschenkboek voor de boekwinkel heet Versluiering.

Gedurende de maand juni is er voor betalende leden van de bibliotheek het boek ‘Stille getuigen’. Bij het lenen van een boek uit het misdaadgenre ontvangen ze, zolang de voorraad strekt, deze verhalenbundel waarin de schrijvers met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut aan de hand van sporenonderzoek een fictieve misdaad oplossen. In het boek zijn verhalen opgenomen van onder andere Simone van der Vlugt, Loes den Hollander en Tomas Ross.

Gewijzigde openingstijden

De bibliotheken in Gramsbergen, Bergentheim, Balkbrug en Slagharen zijn vrijdag 3 juni gesloten. Dedemsvaart en Hardenberg zijn gewoon open. Op 2 juni (Hemelvaart) en 13 juni (Tweede Pinksterdag) zijn alle vestigingen gesloten.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Home / archiefcentraal / maand van het spannende boek

maand van het spannende boek

Zij vormen inmiddels een geheel eigen genre. Mysteries, complotten, riten: het zijn sleutelwoorden van de historische thriller. Het genre werd populair met ‘De naam van de roos’ van Umberto Eco. Hij vond veel navolging. Wie herinnert zich de boeken van Ellis Peters over de Middeleeuwse monnik Cadfael niet. De televisieserie maakte de boeken nog bekender. De volgende grote topper was ‘De Da Vinci Code’ van Dan Brown. Andere bekende hedendaagse auteurs van dit genre zijn Ken Follet, Kate Mosse, James Rollins, David Hewson en Iain Pears. Voor het Nederlandse taalgebied zijn Ashe Stil, Wouter van Mastricht en Daniëlle Hermans toonaangevend.

Speciale actie voor leden

Gedurende de maand juni is er voor betalende leden het boek ‘Stille getuigen’. Bij het lenen van een boek uit het misdaadgenre ontvangen ze, zolang de voorraad strekt, deze verhalenbundel waarin de schrijvers met ondersteuning van het Nederlands Forensisch Instituut aan de hand van sporenonderzoek een fictieve misdaad oplossen. In het boek zijn verhalen opgenomen van onder andere Simone van der Vlugt, Loes den Hollander en Tomas Ross.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.