Home / archiefcentraal / loes en haar rode fiets in ommen

loes en haar rode fiets in ommen

Op maandagmorgen voor schooltijd ging een bonte optocht per fiets naar de Koningin Julianaschool. Daar zijn ze met een erehaag opgewacht door de andere leerlingen van de school. Wethouder Scheele complimenteerde de leerlingen met hun mooi, versierde fietsen: “Jullie laten zien dat jullie het leuk vinden op fiets naar school te gaan. Het is niet alleen leuk, omdat je van alles ziet onderweg, maar het is ook heel gezond.” Basisschool Het Kompas doet net als basisschool Koningin Juliana mee aan de actie. Ook daar wordt extra aandacht besteed aan het fietsen naar school.

In heel Overijssel zien we een meisje op een rode fiets voorbij komen. Dit meisje, Loes, is het boegbeeld van de nieuwe Overijsselse fietscampagne ‘IK fiets’. Sportservice Overijssel wil, gefinancierd door de provincie Overijssel, de inwoners nog bewuster maken van het belang van bewegen. De campagne spoort verschillende groepen aan vaker de fiets te pakken, daarbij beginnend met de jongste fietsers in onze provincie: kinderen van 6 tot en met 8 jaar, inclusief hun ouders.

Basisscholen in negen Overijsselse gemeenten ondersteunen de campagne en besteden tijdens de les aandacht aan fietsen. Ook ontvangen ongeveer 1.500 leerlingen uit de groepen 3, 4 en 5 een FietsFamilieboek en een digitaal Fietsspel. De kinderen kunnen samen met hun ouders het plezier van fietsen (her)ontdekken. In het FietsFamilieboek staan onder meer spannende voorleesverhalen, veiligheidsregels, een cursus fietsversieren en goede tips voor fietstochten in onze provincie.

In het online Fietsspel moeten kinderen zo snel mogelijk naar school fietsen en onderweg bomen, vogels en slootjes ontwijken. Ook verzamelen ze op hun digitale tocht appels en peren voor de broodnodige energie. Deze campagnemiddelen zijn leuk om thuis samen mee aan de slag te gaan. In de klas besteden leerkrachten aandacht aan het thema door nieuwe digibordlessen. In de lessen leren ze de kinderen waarom fietsen goed voor je is, gaan ze rekenen met fietsafstanden en spelen ze de fietsquiz.

Nederlanders groeien op met de fiets. De fiets is hét vervoersmiddel voor kinderen. Ze vinden het vooral erg leuk om te fietsen. Ze gaan met de fiets naar school, naar vrienden en de sportclub. Kinderen trappen heel wat kilometers weg. Fietsen is een leuke manier om als familie samen bezig te zijn.

Daarbij is fietsen goed voor de gezondheid en draagt bij aan een actieve leefstijl. Het is belangrijk dat mensen meer gaan bewegen. In het algemeen kan gezegd worden dat gezonde mensen zich vaak beter voelen, mentaal sterker zijn en minder gebruik maken van diensten uit de zorg. De beweegnorm van dertig minuten per dag (voor kinderen geldt ‘dubbel 30’) valt makkelijker te realiseren door wat vaker de fiets te pakken.

Uit het rapport ‘Fit en Gezond in Overijssel 2010’ blijkt dat 58 procent van de gezinnen in Overijssel nog niet voldoet aan deze norm. 30% van de gezinnen heeft de intentie om meer te bewegen. Met fietsen naar school is dat eenvoudiger realiseerbaar en het is ook nog eens leuk om te doen.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.