Home / archiefcentraal / lintjesregen in ommen en dalfsen

lintjesregen in ommen en dalfsen

Ieder jaar op 29 april worden er tijdens de lintjesregen een aantal van hen in het zonnetje gezet. Ook in het Vechtdal regende het weer lintjes en werden er in Ommen en Dalfsen maar liefst elf Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt door de burgemeesters Kok en Noten.

De heer J. van Dijken uit Ommen (Ridder in de Orde van Oranje Nassau)

Dat de heer J. van Dijken nog niet eerder een lintje heeft ontvangen, is een wonder. Want de 75-jarige Ommenaar heeft zijn leven totaal in het teken gesteld van het helpen van anderen. Naast vele bestuursfuncties binnen de Stichtingen Medisch Centrum Ommen, Zwemclub Ommen, Ommen Helpt Polen, Vrienden van de Besthmenermolen, Raad van Toezicht van Oldenhaghen, deed hij veel kerkewerk binnen de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Ook was hij politiek actief binnen de CU. Vanaf 1995 bent u betrokken bij het zendingswerk op Papoea en vanaf 2000 bent u vrijwilliger en adviseur voor de Overijsselse Zending Deputaten. Deze Deputaten verzorgen voor de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt in Overijssel en de Noordoostpolder het zendingswerk op Papoea. Maar niet alleen binnen het verenigingsleven, ook privé staat Van Dijken altijd voor anderen klaar. Zo is hij voogd over de kinderen van zijn jong overleden broer en heeft hij altijd met raad en daad voor hen klaargestaan. In 1980 heeft hij zelfs een vrouw gered nadat zij met de auto in het kanaal bij Veendam terecht was gekomen.

Mevrouw H.A. Besten-Nijkamp uit Giethmen (Lid in de Orde van Oranje Nassau)

Haar jarenlange volledige inzet voor de Stichting Karibu, Ethiopië en Roemenië, de Hartstichting en De Zonnebloem hebben mevrouw H.A. Besten uit Giethmen een lintje opgeleverd. Als vrijwilliger voor de Stichting Ethiopië en Stichting Roemenië, breide ze samen met twintig buurvrouwen honderden dekentjes en kindertruien voor kindertehuizen in die landen. Voor stichting Karibu verkoopt ze zelf gekweekte planten, zelfgemaakte jam en kerststukjes. Daarnaast is ze al sinds 1996 penningmeester van de Stichting M.O.V. (Missie-Ontwikkeling-Vredeswerk) te Vilsteren. Maar het is vooral haar onbaatzuchtige, warme belangstelling voor mensen en een inslag tot helpen in moeilijkheden die opvallend zijn. Haar hulp geldt niet alleen voor de mensen veraf, maar ook voor de mensen om haar heen. Met daaraan gekoppeld een opgewekt humeur.

De heer D.J. Gerrits uit Giethmen (Lid in de Orde van Oranje Nassau)

De buurtschap Giethmen heeft nog een eigen plaatselijk begrafenisfonds. De heer D.J. Gerrits is hier al vanaf 1953, dus al bijna 60 jaar, penningmeester. In tijden van verdriet neemt Gerrits een deel van het geregel over. Verder regelt hij de financiën met de begrafenisondernemer en onderhoudt de contacten met de buren. Ook is hij jarenlang diaken en kerkvoogd geweest van de Hervormde kerk in Ommen. Ook was hij de contactpersoon voor het regelen van vakanties in Doorn voor alleenstaanden met een kleine beurs. Ook houdt Gerrits van gezelligheid. Niet alleen maakt hij graag een praatje met buren en vrienden, maar houdt ook als bestuurslid de Bejaardensoos van de NH Kerk en de Ouderensoos van Nieuwe Brug draaiende. Hij speelt al jarenlang met grote passie toneel, zowel voor de buurtvereniging Rond de Regge als voor de G.L.T.O.

De heer H.A.M. Kampman uit Ommen (Lid in de Orde van Oranje Nassau)

Nadat de heer H.A.M. Kampman in 1981 besloot wat meer te gaan doen voor mensen die het minder hebben, meldde hij zich aan bij SNV Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie. Na een zware selectie werkte hij als clinical instructor in een ziekenhuis in Zambia. Na vervolgens vier jaar in Nederland te hebben gewerkt, vertrok hij in 1990 naar Namibië en werkte daar 9 jaar in het Bunya Health Centre. Hij maakte werkweken van 80 uur en ontving hiervoor slechts een geringe vergoeding. Eenmaal terug in Nederland werd hij vrijwilliger bij de Zonnebloem en het Rode Kruis en zorgde ervoor dat vele mensen een onvergetelijke vakantie hadden. Ook was hij mantelzorger in het gezin van zijn zus en zwager en was voor hen een steun en toeverlaat toen zij beiden ernstig ziek waren. Sinds 2005 is Kampman vrijwilliger bij de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg en waakt ’s nachts bij terminaal zieke mensen. Ruim twintig jaar inzet voor mensen die extra zorg, begeleiding en hulp nodig hebben, leveren hem een welverdiend lintje op.

Riky Hesse uit Lemelerveld (Lid in de orde van Oranje Nassau)

Riky Hesse staat graag voor anderen klaar. Nadat ze samen met anderen de toneelvereniging Plankenkoorts oprichtte, bleef ze meer dan dertig jaar aan de vereniging verbonden als bestuurslid. Daarnaast zet ze zich als vrijwilliger in voor het ouderenwerk in Lemelerveld via de Stichting Welzijn Ouderen. Ze is maaltijdbezorgster en geeft computerlessen en bridgedrives. Ook verzorgt te het typewerk van ‘Ons Boekje”, een informatieblad voor en door ouderen en is collectant van de Nederlandse Hartstichting.

Janna Scherpenkate-Jolink uit Dalfsen (Lid in de orde van Oranje Nassau)

Als vrijwilligster bij thuiszorg van de Nederlandse Patiënten Vereniging heeft Janna Scherpenkate in de loop der jaren heel wat zieken begeleid. Ze heeft een groot hart voor mensen die het moeilijker hebben in het leven en uit dat door zich in te zetten voor de Zonnebloem en het Alzheimercafé in Dalfsen. Ook is ze lid van de Evangelisatiecommissie van de Protestantse Gemeente Dalfsen, bestuurslid Stichting Westermolen Dalfsen en bestuurslid LTO, afdeling Dalfsen. Janna Scherpenkate staat middenin de samenleving en is voor de meeste mensen binnen de gemeente een bekend persoon. Zo bekend zelfs dat naar verluid één van de wethouders haar persoonlijk heeft voorgedragen voor een lintje.

Bertus ten Kate uit Nieuwleusen (Lid in de orde van Oranje Nassau)

Waar rook is, is vuur en waar vuur is, is Bertus ten Kate. Al bijna dertig jaar is hij lid van de vrijwillige brandweer in Nieuwleusen, waarvan de laatste jaren in de functie van hoofdbrandwacht. Als brandweermand levert hij kwaliteit en werkt hij aan zijn ontwikkeling. Daarnaast draagt hij bij aan de gezelligheid binnen het korps, en kan men altijd bij hem terecht voor een goed gesprek.

Jan Schrijver uit Hoonhorst (Lid in de orde van Oranje Nassau)

Samen met anderen houdt Jan Schrijver het dorpje Hoonhorst springlevend. Hij is al 30 jaar vrijwilliger binnen de St. Cyriacusparochie en is actief ondersteuner van zijn buren. Ook houdt hij wel van een feestje en kan als vrijwilliger bij de Carnavalsvereniging de Hoonhakkers en vrijwilliger Sproeifeesten Hoonhorst zijn hart ophalen. Tien jaar lang was hij bestuurslid van de Jeugdsoos in Hoonhorst en zet zich daarnaast in als vrijwilliger bij Voetbalvereniging Hoonhorst.

Johan Meijerink uit Hoonhorst (Lid in de orde van Oranje Nassau)

Dalfsenaar Johan Meijerink zet zich al vanaf jonge leeftijd in voor de samenleving en heeft een indrukwekkende CV opgebouwd van alle bestuursfuncties die hij in zijn leven bekleedde. Hij was bestuurslid jonge Boeren- en Tuinders Bond afdeling Hoonhorst, bestuurslid van de KVP, afdeling Hoonhorst, bestuurslid van gemengd koor van de St. Cyriacuskerk, bestuurslid van de oudercommissie van de St. Cyriacusschool, bestuurslid van Caritas in Hoonhorst, lid van het algemeen bestuur van het Algemeen Maatschappelijk Werk, bestuurslid van de St. Cyriacusschool in Hoonhorst, vicevoorzitter kerkbestuur van de St. Cyriacusparochie in Hoonhorst en voorzitter van de KBO in Hoonhorst. Daarnaast is de heer Meijerink medeoprichter en bestuurslid van de buurtvereniging Tibbesteeg- Slennebroekerweg. Hij is actief als vrijwilliger bij de plaatselijke voetbalvereniging, distribueert het dorpsblad, verzorgt de planning van de parochieraad, geeft computerles aan senioren en onderhoudt de parochietuin van de St. Cyriacuskerk. En hij gaat gewoon door, want woensdag is hij benoemd tot bestuurslid van de WMO Raad 2011.

Jo Mulder uit Lemelerveld (Lid in de orde van Oranje Nassau)

“Als ik dit had geweten, was ik niet gekomen”, zei Jo Mulder toen hij erachter kwam dat ze hem onder valse voorwendselen naar het gemeentehuis in Dalfsen hadden gelokt. Maar eenmaal aanwezig, vond hij het toch wel leuk om een lintje in ontvangst te nemen. Dit kreeg hij voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk in en rond Lemelerveld. Zijn carrière begon hij als misdienaar van de Heilige Hartkerk in Lemelerveld en was vervolgens bestuurslid en voorzitter van de FNV Bouw afdeling Heuvelrug, voorzitter van de ouderraad van de Mariaschool, vrijwilliger buurtvereniging Wolthaarshoek Lemelerveld, collectant en bezorger van het parochieblad van de Heilig Hartkerk Lemelerveld, voorzitter van de Parochiële Caritas te Lemelerveld, beheerder sporthal Lemelerveld van de St. Sportbelangen Lemelerveld, vrijwilliger St. Welzijn Ouderen Lemelerveld en activiteitenbegeleider verzorgingshuis De Leiboom, locatie de Hartkamp te Raalte.

Herman Veneboer uit Dalfsen (Lid in de orde van Oranje Nassau)

In de veronderstelling dat hij een dagje naar Amsterdam zou gaan om daar de Fordfabriek te bezoeken, kwam hij nietsvermoedend aan op het gemeentehuis in Raalte. Daar ontving Herman Veneboer een lintje vanwege zijn vrijwilligerswerk als bestuurslid bestuurslid van Buurtvereniging Tempelhof, vrijwilliger en commissielid van Voetbalvereniging Hoonhorst, bestuurslid Personeelsvereniging Saveco, vrijwilliger bij de St. Cyriacuskerk in Hoonhorst en vrijwilliger Landelijke Rijvereniging en Ponyclub de Bergruiters.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.