Home / archiefcentraal / kinderen leren gevaren van de dode hoek

kinderen leren gevaren van de dode hoek

Een chauffeur kan vaak niet zien wat er naast en achter de auto gebeurt. Dat noemen ze de dode hoek. Met ‘Veilig op weg’ krijgen de kinderen les over dit onderwerp. De praktijkles heeft plaats gevonden op het terrein van Pekkeriet B.V. aan de Rietmansweg in Dalfsen. Naast een vrachtauto hebben de kinderen ook in enkele landbouwvoertuigen gezeten. Bij alle combinaties is telkens goed gekeken naar de dode hoek: waar zien ze mij wel en waar niet? Zowel vanuit de cabine alsook vanaf de weg.

Nadat de kinderen bij alle machines op afmetingen, zichtvelden en gevaren zijn gewezen, werden er praktische proeven uitgevoerd. Eén van de proeven was of je omstanders kunt horen schreeuwen als de grote hakselaar op volle toeren draait. Of hoelang is zo’n tractor met silagewagen? En hoe ver zwenkt de ploeg uit als de tractor rechtsaf slaat?

Ook hebben de kinderen gekeken naar een DVD met daarop een interview door twee basisschoolleerlingen uit Ommen met een inwoner. De geïnterviewde persoon is een aantal jaren geleden onder een vrachtwagen terecht gekomen. De chauffeur sloeg onverwachts rechtsaf toen de persoon zich in de dode hoek bevond. Door ingrijpen van omstanders is hij net niet onder de wielen terecht gekomen. Het verhaal maakte erg veel indruk op de leerlingen.

De ochtend was goedverzorgd en zeer educatief voor de leerlingen. Per slot van rekening komen alle kinderen vrachtauto’s en grote voertuigen in het verkeer tegen en daarom is het heel belangrijk hen op de gevaren van de dode hoek te wijzen. De belangrijke vuistregels zijn: loop nooit vlak voor of achter een vrachtauto langs, houd meer dan drie meter afstand en blijf rechts en ruim achter een vrachtauto.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.