Home / archiefcentraal / het atc leert leerlingen wat echt werken is

het atc leert leerlingen wat echt werken is

Door Erna Ekkelkamp – Fietsenmaken, hout bewerken, een tractorrijbewijs halen of hovenierswerkzaamheden. Dat zijn slechts een handjevol van de arbeidsvaardigheden die leerlingen uit het VSO De Boslust en praktijkschool De Maat kunnen aanleren in hun eigen Arbeids Training Centrum (ATC), dat donderdagmiddag onder grote belangstelling werd geopend op bedrijventerrein de Rotbrink in Ommen.

Met de opening van dit ATC gaat een grote wens van beide scholen in vervulling. Tot nu toe was er voor de praktijklessen voor beroepen in de bouw, land- en tuinbouw en montagewerkzaamheden, een hoekje binnen de huidige school ingeruimd en waren de leerlingen voor stages afhankelijk van stageplekken binnen het bedrijfsleven. Hadden die bedrijven het te druk, dan wilde er nog weleens een lesje uitvallen. In het ATC, dat bestaat uit een grote productiehal, kantoorruimten en een tuin voorzien van een kas, kunnen leerlingen zich in hun eigen tempo, optimaal bekwamen in diverse beroepsvaardigheden. De leerlingen worden niet opgeleid voor een bepaald diploma, maar kunnen wel verschillende certificaten halen voor onder andere de heftruck en tractor.

Een ATC met een oppervlakte van zo’n duizend vierkante meter, dat bovendien wordt geëxploiteerd door twee verschillende scholen, gesteund door het bedrijfsleven, is volgens Boslust-directeur Alex Grolleman redelijk uniek in zijn soort. “Er zijn niet zo heel veel centra die op deze manier werken, terwijl het voor de leerlingen een grote meerwaarde heeft, dat geldt met name ook voor leerlingen van de Boslust. Veel van hen kunnen erg moeilijk leren, maar zijn best handig in de praktijk. Je zou kunnen zeggen dat ze half op de Boslust thuishoren en voor de andere helft op De Maat. Door het samen opzetten van een ATC, kunnen deze leerlingen nu daadwerkelijk beide opleidingen volgen. Daarmee wordt hun arbeidsperspectief behoorlijk vergroot.” Helemaal onbekend met elkaars leerlingen zijn ze overigens niet. De lessen voor het tractorrijbewijs werden bijvoorbeeld al samen gegeven. “Van de docent die deze lessen verzorgt, hoor ik regelmatig dat leerlingen van de Boslust op dit onderwerp minstens zo goed presteren als leerlingen van De Maat.”

Ook de directeur van De Maat straalt van trots tijdens de opening. “Dit is een fantastische plek om te leren werken. Hier kunnen leerlingen arbeidsvaardigheden onder de knie krijgen in een omgeving die niet schools aandoet, maar lijkt op een echte werksetting”, zegt Edward Epey. “Het niveau tussen leerlingen van de Boslust en De Maat is best groot. In de eerste instantie zullen we dan ook vooral het gebouw delen, maar zullen beide scholen met voornamelijk met eigen leerlingen werken. Maar als we eenmaal gesetteld zijn en alles loopt goed, dan kan ik me wel voorstellen dat we in de toekomst ook groepen gaan mengen.”

De 15-jarige Silas Rozenmuller is één van de leerlingen van De Maat die les hebben op het ATC. In de afgelopen maanden heeft hij geholpen met het inrichten van de werkplaats en het omliggende terrein. “Ik heb geholpen met straten en de tuin aanleggen. Ik vind het hier hartstikke mooi. Op school deden we ook wel allerlei dingen, maar daar had je niet zoveel gereedschappen enzo. Hier heb je het gevoel dat je echt op een bedrijf bezig bent.” Eline Oordt is het met hem eens. “Ik heb hier productiewerk en schoonmaakwerkzaamheden gedaan. Ik vind het een groot verschil. Op De Maat doe je ook wel wat, maar je leert hier echt werken.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.