hans en grietje hebben geen kruimels nodig

Door Erna Ekkelkamp –

Het wandelnetwerk is goed voor vele honderden kilometers wandelen. Alleen al in Hardenberg ligt 700 kilometer wandelpad. Daar komt nu 550 kilometer in Ommen bij en volgens Lagas wordt er binnenkort in Dalfsen een beginnetje gemaakt met de 350 kilometer over Dalfser grondgebied. “Uiteindelijk worden er alleen al in Ommen maar liefst 850 paaltjes in de grond geslagen”, zegt de wethouder. Het wandelnetwerk heeft volgens haar niet alleen een toeristische functie, maar ook een economische. “Het wandelnetwerk verbindt vele bedrijven in het Vechtdal met elkaar. Zij kunnen hiervan gebruik maken door gezamenlijk arrangementen aan te bieden. Ook denk ik aan de ontwikkeling van een educatief pad langs boerderijen, waar mensen bijvoorbeeld kunnen zien waar de melk vandaan komt.” Ze lacht. “Hans en Grietje hebben dus geen broodkruimels meer nodig en de Hans en Grietjes van tegenwoordig kunnen bij pech onderweg gewoon even naar huis bellen en vragen of ze bijvoorbeeld opgehaald kunnen worden bij paaltje S45.”

Met Het wandelpadennetwerk is een beetje een kwestie van ‘een beetje van jezelf en een beetje van Maggi’. De bestaande wandelpaden en routes zijn in kaart gebracht en aangevuld met nieuwe paden, zoals boerenland- en schouwpaden. “Op basis van dit netwerk hebben wij weer allerlei nieuwe routes uitgezet en die met elkaar verbonden. In tegenstelling tot het Fietsknooppunten Netwerk, werken we bij het wandelpadennetwerk met kleuren, vergelijkbaar met de bestaande rode-, gele-, groene- of blauwe paaltjesroute”, vertelt Rinus Jagers op Akkerhuis van het regionaal team Recreatie en Toerisme. “Je hoeft dus geen nummers te onthouden, maar kunt gewoon de kleuren in de gaten houden. Wil je de tocht langer of korter maken, dan kan dat heel eenvoudig door een andere kleur te gaan volgen. Op onze speciale wandelkaart staan namelijk alle paaltjes aangegeven en is heel eenvoudig te zien waar je bent en welke kleur je op dat moment het best kunt gaan volgen.”

Het wandelnetwerk in Ommen wordt deze zomer afgerond. “Met 28 start- en 261 keuzepunten kom je als wandelaar door gebieden waar je anders niet zo snel komt. Dit is alleen maar mogelijk door de medewerking van diverse landeigenaren en een bijdrage van de provincie”, aldus de wethouder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.