handen uit de mouwen steken

Door Maarten van Strien – . Voor Mini van Oenen betekende dat snoeien op de boomkwekerij van de Gerrit en Rita Koggel uit Dalmsholte.

Van Oenen is een van de zes ambtenaren die een halve dag een stage mocht vervullen. “Het was ontzettend leuk om een keer te doen en beslist geen zwaar werk. Ik vind het ook vooral erg nuttig dat we een bedrijf als dit gewoon vanaf de grond zien, een totaal andere werkelijkheid dan kijken naar een luchtfoto op het bureau in ons kantoor”, zegt ze na afloop. Volgens Van Oenen is deze confrontatie met de realiteit ook gunstig voor het kweken van wederzijds begrip tussen de mensen in het veld en de gemeente. Ze vertelt enthousiast: “Het viel me echt op hoeveel er werkelijk gebeurt op zo’n bedrijf en hoe groot het allemaal is.”

Projectleider Alfred Gijlers, medewerker Ruimtelijke Ordening van de gemeente Ommen, is ook verheugd over deze actie. “De ervaringen bij alle betrokken boeren waren zeer prettig. Het levert ons een veel beter inzicht op over het bestemmingsplan in dit gebied”, vindt hij.

De stage werd georganiseerd door LTO Noord. De landbouwvereniging boert goed en mocht sinds januari 2010 heeft LTO Noord 25 maar liefst nieuwe leden verwelkomen. De familie Koggel is het 25e lid, en kreeg om die reden na afloop van de stage-ochtend een bloemetje en een cadeau uit handen van Albert Dankelman, voorzitter van LTO Noord afdeling Ommen. Hij beaamt het grote verschil tussen de gemeente en de boerenpraktijk.

“Over het algemeen is geld niet eens zo’n groot probleem voor de boer, maar ga als boer maar eens ergens een vergunning voor aanvragen bij de gemeente. Dat duurt en dat duurt maar, terwijl een boer toch een behoorlijke tijd vooruit moet plannen.” Ook noemt Dankelman nieuwe maar niet al te brede wegen die worden aangelegd in het agrarisch gebied. “Als de gemeente niet beseft hoe fors onze landbouwvoertuigen zijn dan kun je er bij wijze van spreken op wachten dat er een keer een ongeval gebeurt met een fietser.” Dankelman verwacht niet dat deze actie van LTO onmiddellijk effect zal hebben, wel verwacht hij dat het wederzijds begrip toeneemt “De communicatie met de gemeente is natuurlijk wel verbeterd, de ingang is als het ware nu wat groter geworden.”

Van Oenen kan haar collega’s deze speciale stage van harte aanbevelen “We moeten veel vaker naar buiten om te bekijken hoe het er werkelijk aan toegaat. Ondernemers als de familie Koggel leggen ons in de praktijk uit hoe hun werkzaamheden echt in elkaar steken. Achter je bureau op het gemeentehuis kom je daar niet achter.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.