Home / archiefcentraal / een weekend vol van mooie dingen

een weekend vol van mooie dingen

Joke van den Crommert: “Kunst om Dalfsen is eigenlijk één grote kunstmarkt. Of liever gezegd; één groot feest.”

Door Erna Ekkelkamp –

Op een zonnige dinsdagochtend zit de werkgroep Kunst om Dalfsen bij elkaar in het hoofdkwartier van Kunstpunt om de laatste puntjes op de i te zetten voor Kunst om Dalfsen, dat dit jaar op 7 en 8 mei gehouden zal worden. “Zes jaar geleden zijn we gestart met tien kunstpunten en een flyertje, dat we als bestuur zelf hebben bekostigd. Dit jaar hebben we veertig kunstpunten en een boekwerkje compleet met advertenties”, zegt Kunstpunt-Wim Flapper met gepaste trots. Volgens hem trekt het evenement jaarlijks duizenden bezoekers en komen mensen van heinde en verre naar Dalfsen om een weekendje uitgebreid te genieten.

“De campings staan vol en ik hoor van veel mensen dat ze in dat weekend bezoek krijgen van vrienden en familie uit het hele land, om samen de kunstroute te doen”, zegt hij. “De bezoekers zijn echt enthousiast, het enige punt van kritiek dat ze hebben is dat de route zo langzamerhand te lang wordt om in zijn geheel te bekijken.” Maar dat is ook de bedoeling volgens schilderes Joke van de Crommert. “Doordat hij te lang is om alles te bekijken, hebben mensen een goede reden om het jaar erop weer langs te komen.”

Van de Crommert is één van de kunstenaars die tijdens dat weekend van haar boerderij een kunstpunt maakt en daar samen met andere kunstenaars exposeert. “Het leuke van de kunstroute is dat alle kunstenaars zelf aanwezig zijn om iets te vertellen over hun werk. De entree is gratis en alles wat te zien is, is te koop. Het is eigenlijk één grote kunstmarkt. Of liever gezegd; één groot feest.”

Volgens Gerdie Harmsen is de kunstroute voor veel amateurkunstenaars een goede reden om als kunstenaar uit de kast te komen. Werkgroeplid Antje Kingma beaamt dat. “Er zijn ontzettend veel mensen die mooie dingen maken, maar tot voor een aantal jaren geleden, deed iedereen dat op zijn zolderkamertje, met familie of vrienden als enig publiek. Kunst om Dalfsen geeft hen een podium, een manier om hun kunsten aan anderen te laten zien”, denkt ze. “Het leuke aan kunst is, dat alles kan. Of je het nu over professionele- of amateurkunst hebt, smaken verschillen. Wat de één geweldig vindt, vindt de ander vreselijk.”

De route is dit jaar uitgebreid met kleinkunst. De werkgroep heeft een uiteenlopend genre van muzikanten geboekt, die rondreizen langs de kunstpunten en overal korte concerten geven. En omdat het evenement wordt gehouden in het Moederdagweekend worden er op een aantal punten workshops gegeven, waarin een leuk Moederdagcadeautje te maken valt. Ook in het Postkantoor, het tijdelijke hoofdkwartier van het Kunstpunt, is er van alles te doen. “Op dit moment is hier een expositie van de Historische Kring. Die blijft tot en met 8 mei, zodat iedereen de kans krijgt om naast kunst, ook te genieten van een stukje cultuur en historie”, zegt Flapper. “Tijdens de Kunstroute blijkt weer eens goed dat een Cultuurhuis in het centrum van Dalfsen eigenlijk onmisbaar is.”

Kunst en Cultuurweekend

Het Kunst en cultuurweekend is op zaterdag 7 en zondag 8 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Voor de extra activiteiten zal een tijdschema worden opgesteld zodat men weet wat men wanneer en waar kan verwachten. Kijk voor meer info op www.kunstomdalfsen.nl

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.