educatief uitstapje naar de begraafplaats

“De kinderen wilden er graag een keer naar toe. Daarnaast hoort de dood bij het leven”, aldus pedagogisch medewerker Cindy Veltman over de reden van het bijzondere uitstapje.

De begraafplaats naast BSO Dalfsen is een algemene, alleen nog voor bijzettingen gebruikte, begraafplaats. Ook staan er de herdenkingsmonumenten van de Tweede Wereldoorlog en de strijd in Indië. “Het is de eerste keer dat we er als BSO naar toe gaan”, aldus Cindy Veltman die de BSO samen met collega Natasja Jansen ‘runt’.

Goed voorbereid

“Zo’n bezoek leek ons leerzaam. De dood hoort nu eenmaal bij het leven, dus is het goed om daar aandacht voor te hebben. Bovendien wilden de kinderen het zelf ook graag. Voor hen hoort de begraafplaats bij de buurt: vanuit de atelierruimte op de eerste verdieping kijken ze er op neer. En tijdens de winter zien ze de begraafplaats, door de kale heg, ook vanaf de speelplaats en de speeltuin.” De BSO heeft het bezoek goed voorbereid: “Onder andere door met de kinderen over de dood te praten, bijvoorbeeld over overleden familieleden en de Tweede Wereldoorlog. Verder hebben we de ouders geïnformeerd en heb ik met mijn collega van tevoren zelf over de begraafplaats gelopen.”

Anders tegenaan kijken

Tijdens de wandeling langs de grafzerken en de oorlogsmonumenten konden de kinderen vragen stellen aan de beheerder van de begraafplaats en een medewerker van de gemeente Dalfsen. Daaruit bleek dat kinderen soms op een andere manier tegen de dood aankijken dan volwassenen. Zij zijn bijvoorbeeld ook geïnteresseerd in praktische zaken zoals het vele graafwerk dat er bij het graven van een graf komt kijken.

Educatieve activiteiten

BSO Dalfsen organiseert activiteiten die aansluiten bij de interesses van kinderen en die zorgen voor verbinding met Dalfsen. Dit betekent in de praktijk dat er jaarlijks minimaal vier educatieve uitstapjes worden georganiseerd naar organisaties en bedrijven waar de kinderen wat kunnen leren. Eerder dit jaar werd bijvoorbeeld de bibliotheek al bezocht, in de zomervakantie staat een bezoek aan de waterzuivering gepland.

BSO Dalfsen

BSO Dalfsen heeft als doel het opvangen, verzorgen en opvoeden van kinderen van 4-12 jaar in groepsverband. De BSO is gevestigd in het Beatrixgebouw, een voormalige huishoudschool. Daardoor kan de BSO gebruikmaken van een kooklokaal en een atelierruimte waar kinderen creatief aan de slag kunnen. Ook natuurbeleving en beweging vindt de BSO erg belangrijk, daarom gaan de pedagogisch medewerkers zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten. De BSO werkt op basis van Reggio Emilia: een pedagogisch concept waarbij veel aandacht wordt besteed aan de individuele ontplooiing van het kind in brede zin. Zo wordt uitgegaan van wie kinderen zijn en wat ze kunnen. Kinderen krijgen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op persoonlijk, creatief, taal en sociaal-emotioneel gebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.