Home / archiefcentraal / deuren medicijnzuivering open voor publiek

deuren medicijnzuivering open voor publiek

Het Waterschap Groot Salland opent op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei de deuren van de innovatieve afvalwaterzuivering voor medicijnresten voor publiek. Met dit openstellen van de zogeheten SLIK-instalatie (Sanitaire Lozing Isala Klinieken) neemt het waterschap deel aan de Europa Kijkdagen, een initiatief om Nederlandse projecten die mede door Europees geld worden gefinancierd onder de aandacht van het publiek te brengen.

Dokteren met ziekenhuiswater

Bij het hoofdkantoor van het waterschap in Zwolle is een innovatieve afvalwaterzuivering gebouwd, waarbij diverse Europese partners zijn betrokken. De installatie heeft als doel om medicijnresten uit afvalwater beter te verwijderen. En dat op een experimentele manier: met ozon en met waterstofperoxide in combinatie met uv-licht. Dagelijks wordt zo’n 200.000 liter ziekenhuisafvalwater op deze innovatieve manier gezuiverd. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 mei is iedereen van harte welkom een kijkje te komen nemen in de speciale ‘medicijnenzuivering’ aan de Dr. van Thienenweg 1 in Zwolle. Openingstijden: vrijdag 13 mei van 16.00 tot 19.00 uur; zaterdag 14 mei van 10.30 tot 14.00 uur.

Nieuwe technologie

SLIK is één van de regioprojecten van het grensoverschrijdende Interreg-project PILLS (Pharmaceutical input and elimination from local sources). Het Waterschap Groot Salland en de Isala klinieken in Zwolle onderzoeken hierin gezamenlijk of nóg effectiever zuiveren van het afvalwater haalbaar is. Binnen ziekenhuizen gelden strenge regels voor het omgaan met afvalstoffen en het lozen ervan wordt zoveel mogelijk voorkomen. Desondanks komen medicijnresten en andere stoffen ongewenst in het riool terecht. Dit kan schadelijk zijn voor mens en dier. Medicijnresten worden in een (klassieke) rioolwaterzuivering niet volledig afgebroken en komen daardoor uiteindelijk in het watermilieu terecht. Schoon water is echter van levensbelang. Het SLIK-project zet nieuwe technologie in voor het behoud van schoon water, ook in de toekomst.

Europa om de hoek: samen sterk

SLIK is onderdeel van het Europese PILLS-project. Voor dit project zijn samenwerkingspartners gevonden uit Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en Schotland die gelijksoortige projecten uitvoeren of hieraan meewerken of onderzoek doen. De EU werkt al jaren samen met de Nederlandse overheid om projecten in de regio een zetje te geven. Ook in West-Overijssel, het werkgebied van Waterschap Groot Salland. Zo wordt gewerkt aan ontwikkeling, kennisuitwisseling en ondersteuning op de gebieden van Natuur en Milieu, Stad en Omgeving, Mensen en Samenleving en Kennis en Innovatie. Onder de paraplu van Kennis en Innovatie toont het waterschap daarom op de open dagen het nut en de noodzaak van het verwijderen van medicijnresten uit afvalwater.

Meer informatie over SLIK en PILLS is te vinden op www.wgs.nl/slik en http://www.pills-project.eu.

Op www.europaomdehoek.nl is informatie te lezen over de Europese Kijkdagen.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.