dermatologen zitten patient op de huid

De ‘Bescherm je Huid Dag’ is een initiatief van enkele relevante verenigingen en stichtingen – waaronder de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie – en enkele industrieën. Een groot deel van de Nederlandse ziekenhuizen neemt deel aan deze dag, onder andere het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg.

Doel van de dag is enerzijds dat mensen zich beter bewust worden van de gevaren van de zon en daarmee het belang van optimale huidbescherming. Anderzijds is de dag bedoeld om het belang van zelfcontrole van de huid onder de aandacht te brengen, om zo huidkanker in een vroeg stadium te herkennen.

Het aantal mensen in Nederland met huidkanker neemt schrikbarend toe: 20.800 nieuwe gevallen in 2000 tot naar schatting 36.800 in 2015. Dat is een stijging van 75 procent. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Niet alleen hebben veel mensen in Nederland een licht huidtype, maar daarnaast gaan Nederlanders over het algemeen veel en ver op vakantie. Dit gaat vaak in combinatie met de hele dag in de zon liggen en het smeren van zonnebrandcrème met een lage beschermingsfactor. Ook zonnebankkuren kunnen op latere leeftijd tot huidkanker leiden.

Tot slot is regelmatige huidcontrole (nog) niet vanzelfsprekend en zijn wij niet gewend om onze huid bij een dermatoloog of huisarts te laten controleren. Specifiek voor deze regio is dat er veel agrariërs wonen. Doordat ze veel buiten werken en overmatig worden blootgesteld aan UV licht is de kans zeer reëel, dat zij op latere leeftijd voorstadia ontwikkelen van huidkanker op het hoofd.

Dermatoloog Saskia van der Linden geeft zaterdag 21 mei van 12.00 tot 13.00 uur voorlichting in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg over huidbescherming en controle. De aanwezigen kunnen ook vragen aan haar stellen.

Zeer recent introduceerde het Röpcke-Zweers Ziekenhuis de photodynamische therapie. Dit maakt het mogelijk om zonder te opereren toch oppervlakkige vormen van huidkanker te behandelen. Deze aanvulling op het aanbod van therapieën maakt de dermatologie in Hardenberg tot een volwaardig behandelcentrum voor huidkanker, berekend op de toekomstige toestroom van patiënten met huidkanker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.