Home / archiefcentraal / countrydansen is gezond en gezellig

countrydansen is gezond en gezellig

Door Maarten van Strien – Woensdag was de slotles van de reeks van dertien, waarbij voor de gelegenheid een dansgroep uit Zwolle was uitgenodigd om een pasje mee te dansen.

Rozema geeft onder andere les in internationaal dansen, bijvoorbeeld de Bulgaarse of Roemeense dans. Vanuit de groep bleek er interesse te zijn in countrydansen. “Ik zei: zorg maar dat er mensen komen die willen countrydansen, dan gaan we het opzetten,” vertelt Rozema. “Dat redden ze nooit, dacht ik nog. Maar toen bleek ineens dat er zeventien aanmeldingen waren, en dat is meer dan genoeg voor een dansklas. Sommige aanmeldingen kwamen uit mijn groep internationale dansers, maar er zaten ook nieuwe mensen bij.”

Initiatiefnemers Hennie Lenters en Gerrie Bouwhuis, vertellen wat eraan vooraf ging. “Een paar jaar geleden hebben we al eens les gehad in het countrydansen en dat beviel ons heel goed. De instructrice ging toen echter weg en het dansen was daarmee ook gelijk afgelopen. Afgelopen zomer was ik ergens waar country werd gedanst, en dat vond ik toch wel weer leuk om te doen.” Bouwhuis nam contact op met Lenters om een cursus countrydansen op te zetten. In een krantenadvertentie werd gevraagd om volksdansers en countrydansers, en met hulp van Rozema en een stroom enthousiaste aanmeldingen is het de dames gelukt deze cursus op poten te zetten. “En het gaat heel goed. Er waren erbij die er helemaal niets van konden, maar die doen het nu echt heel goed.” vertelt Bouwhuis.

Ook Rozema is meer dan tevreden met wat ze inmiddels heeft bereikt met de groep. ”Ik zag ze elke week vooruit gaan. Ze kwamen met niets binnen, nooit countrydansen gedaan. En het is toch echt wel iets anders dan internationaal dansen waar je meer met paren werkt, bij country is het juist weer belangrijk om in een lijn te dansen.”

“Ik geef ook gymnastieklessen met sport en spel voor ouderen”, vertelt Rozema. “Ik ben vooral werkzaam voor de 55+-generatie, een groep mensen voor wie dansen om gezondheidsredenen echt ideaal is. Het mooie van deze danslessen is dat het ook nog iets anders biedt dan de broodnodige beweging. Dansles is een hele goede geheugentraining, je moet al die verschillende danspasjes toch maar onthouden. Maar ook vinden de mensen het hier gewoon lekker gezellig, echt iets om elke week naar uit te zien.”

In de pauze brengt één van de cursisten een potje jam bij de instructrice. “Wat geweldig!” klinkt het enthousiast uit de mond van Rozema. “Dat gebeurt wel vaker in zo’n laatste les, ik kreeg eerder al een hortensia en een cadeaubon. Toch een teken dat je groep net zo geniet van deze cursus als ik.”

Voor september is er weer een cursus countrydansen gepland. Wie dan wil meedansen kan contact opnemen met Landstede, de instelling die het allemaal organiseert. Via e-mail info@landstede.nl of het gratis telefoonnummer 0800-0245666.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.