column van dijk baklucht of gebakken lucht

In ons land zijn er ook voor dit soort activiteiten natuurlijk allerlei regeltjes gemaakt. Want terecht moet er gelet worden op hygiëne, voedselveiligheid en gezondheid. Helaas schiet dat soms door in ware bedilzucht. Graag geef ik u daarvan een heel recent voorbeeld uit mijn MKB-praktijk. De boodschap daarvan is natuurlijk bestemd voor ons allen, doch voor sommigen wel zeer in het bijzonder.

Een slagerij/cateraar is gevestigd aan de rand van een winkelcentrum in het Vechtdal en grenst aan de achterzijde aan de tuinen van meerdere woningen. Dit bedrijf levert aan bedrijfsrestaurants en is daarnaast leverancier voor diverse veelal zomerse festiviteiten. Bij de bereiding van die lekkernijen zoals rollades en andere braadstukken staat de wind heel soms zo dat de geuren doordringen tot in de omliggende tuinen. Een in de straat woonachtige beroepsklager, blies meteen hoog van de toren. Hij verzocht het bevoegde gezag onmiddellijk op te treden. Even later stonden ze al op de stoep. De ambtenaar moest de slager maar op de overlast wijzen. De klager bleek over het meest gevoelige reukvermogen van de hele straat te beschikken: hij was de enige met overlast van de bakkende slager.

Later die zomerse dag, toen het bevoegde gezag allang huiswaarts was, ontwaarde de slager walmende wolken. In de aangrenzende woonwijk werden de vuren ontstoken van de al of niet gesubsidieerde buurtbarbecues, andere buitenkeukens en/of vuurkorven. Dat veroorzaakte natuurlijk een veelvoud aan (ongewenste) dampen & geuren. Het vlees en de salades kochten die buren bij de bewuste slagerij. De slager hoorde ik niet klagen over baklucht. Wel over indirecte, onterechte meldingen of liever gezegd: gebakken lucht van een briesende en blazende buurman.

Overlast van stoken/bakken ontstaat vaak door ongewenste brandlucht en rook. Als u last heeft van rook of baklucht van de buren, probeer dit dan eerst in een gesprek bij de buurtgenoot zelf aan te kaarten. Wellicht dat zij helemaal niet weten dat dit gedrag voor overlast zou kunnen zorgen. Maatregelen om het stoken of koken te verbeteren kunnen vervolgens de overlast doen beperken. Als u er met uw buren niet uit komt, kunt u altijd nog een officiële klacht indienen. Probeer het vooral eerst samen goed op te lossen!

Wist u dat bij het barbecueën op houtskool, vooral het eerste half uur, gevaarlijke stoffen, waaronder fijnstof, vrij komen? Rook met deze stoffen kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met ademhalingsproblemen. Die rookontwikkeling kan bovendien algemene overlast veroorzaken. Barbecueën op gas of op elektriciteit levert nauwelijks overlast op voor de omgeving. Veel BBQ-plezier gewenst!

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.