column klaas agricola plastic soep

In dat bedrijf wordt het ingezamelde plastic gesorteerd. Per soort wordt het in balen geperst en vervolgens naar de verwerkende industrie getransporteerd, waar ook een bezoek is gebracht. Daar wordt het plastic verwerkt en bewerkt om er nieuwe plastic producten van te maken. Die producten hebben een afzetmarkt zowel in binnenland als buitenland. Ik kan u zeggen dat ik nog nooit zoveel plastic bij elkaar heb gezien en dit is nog maar een fractie van alle gebruikte kunststof/plastic in ons land (95 miljoen kilo), laat staan wat er wereldwijd aan kunststof/plastic wordt verbruikt.

Tijdens het werkbezoek kreeg ik een boek dat is geschreven door Jesse Goossens met als titel “plastic soep”. Ik raad u aan dit boek eens uit nieuwsgierigheid te lezen. Het was voor mij in ieder geval een eyeopener. In dit boek wordt geschreven over het grootschalig dumpen van plastic afval in onze zeeën en oceanen. Prinses Irene schrijft in haar voorwoord in dit boek: “hoe krijgen we het toch voor elkaar om er met zijn allen zo’n soep van te maken”.

Des te schrijnender is dat, omdat we wel weten dat we met ons afval de ecosystemen in de oceanen en de zeeën kapot maken. Als voorbeeld: uit onderzoek is gebleken dat in een kwart van de stille oceaan – een gebied van 8,6 miljoen vierkante kilometer – maar liefst 44 miljoen kilo plastic afval drijft. Dat is 5,114 kilo per vierkante meter. De schade die dit plastic aanricht in ons ecosysteem is enorm!! En wist u dat 99% van onze goederen binnen 6 maanden na aanschaf wordt weggegooid? Daarbij is ook meegenomen de draagtasjes die na een paar uur worden weggegooid.

Het gescheiden inzamelen van afval zal in de toekomst, ook binnen onze gemeentegrenzen, alleen maar toenemen. Steeds meer afval, zoals plastic, blik, drinkkartons, melkpakken en papier kan na bewerking weer gebruikt worden als grondstof voor nieuwe verpakkingsproducten. GFT en snoeihout e.d. kan weer gebruikt worden als grondstof voor biogas. Het doel van gescheiden inzameling is om ons restafval (het deel dat niet recyclebaar is), zo minimaal mogelijk te laten zijn. Deze minimale restafval wordt verbrand en dat levert ook weer energie op.

Uitgangspunt is duurzaamheid. Dat wil zeggen dat alles gericht wordt op hergebruik, dus circulatie van grondstoffen. Dit wetende hoop ik, dat u net als ik, nog meer gemotiveerd bent om het plastic afval te scheiden om het te recyclen tot hergebruik van plastic. We zijn wel op de goede weg, maar we zijn er nog niet!

Wethouder Klaas Agricola, Gemeente Dalfsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.