column e goldsteen weten kunnen en willen

Column geschreven door Wethouder Evert Goldsteen: Weten en kunnen en willen.

Daarom is aandacht voor verkeersveiligheid belangrijk. Dat betekent in de eerste plaats dat de wegen in orde moeten zijn en dat er op gevaarlijke punten voorzorgsmaatregelen genomen worden. Als wegen vernieuwd of aangepast moeten worden heeft veiligheid prioriteit en die veiligheid mag dan wat kosten.

Maar uit onderzoeken is gebleken dat van alle ongelukken die gebeuren ruim 95% wordt veroorzaakt door fouten van de weggebruiker. Dus er moet meer gebeuren dan het aanleggen van goede wegen en zorgen voor veilige verkeerssituaties. In educatie- en voorlichtingsprojecten moet ingezet worden op het beïnvloeden van gedrag en houding van de weggebruiker. Nu is het aanleggen van een mooie weg gemakkelijker dan gedragsbeïnvloeding, Het juiste verkeersgedrag vraagt: weten, kunnen en willen. Dat betekent dat mensen moeten beschikken over voldoende kennis en inzicht; in staat zijn om het toe te passen en ook gemotiveerd zijn om dat te doen. Daaraan aandacht besteden is een continue proces.

Daarom is er door de provincie Overijssel en de West-Overijsselse gemeenten in samenwerking met het Openbaar Ministerie, de politie, Rijkswaterstaat, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel en Veilig Verkeer Nederland een Actieplan Verkeersveiligheid opgesteld en er is gezorgd voor de noodzakelijke financiële middelen.

Zo kunnen er jaarlijks allerlei gedragsprojecten uitgevoerd worden. Daarbij richten we ons vooral op de meest kwetsbare groepen en dat zijn natuurlijk de kinderen en de ouderen. Zo worden jaarlijks de schoolverkeersexamens afgenomen. In Dalfsen niet alleen een theorie-, maar ook een praktijkexamen. Groepen basisschoolleerlingen doen mee aan het dode hoekproject. Hierbij worden leerlingen geconfronteerd met de risico’s die grote vrachtwagencombinaties kunnen opleveren. Voor ouderen zijn er de scootmobielcursussen en rijvaardigheidstrainingen.

Dit zijn zo wat voorbeelden van gedragsbeïnvloeding. Er wordt meer gedaan, want ook voor leerlingen van het voortgezet onderwijs zijn er verschillende mogelijkheden om op een aansprekende manier kennis te maken met het eigen verkeersgedrag. Lastig is dat de meeste jongeren en ook ook de meeste ouderen ervan overtuigd zijn dat hun verkeersgedrag goed is en dat anderen de fouten maken. Jonge automobilisten bijvoorbeeld, toch een risicogroep in het verkeer, krijg je maar moeilijk naar een cursus bewustwording rijgedrag. Toch is het goed om door te gaan met voorlichting en het blijven vragen van aandacht voor veiligheid in het verkeer op allerlei manieren.

Het Actieplan Verkeersveiligheid kan alleen uitgevoerd worden dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Zo heeft bijna elke school in de gemeente Dalfsen verkeersouders. Zij hebben aandacht voor de verkeersveiligheid rond de scholen en proberen het verkeersgedrag van de leerlingen (en ouders) positief te beïnvloeden. Voor het dode hoekproject kunnen we jaarlijks belangeloos een beroep doen op enkele transportbedrijven, voor het afnemen van de verkeersexamens staan ieder jaar weer vrijwilligers klaar en ook alle andere projecten kunnen alleen doorgaan als er vrijwilligers zijn. Daarom vanaf deze plaats een compliment voor al die vrijwilligers. Mocht er in Kernpunten nog eens een oproep staan voor nieuwe vrijwilligers, denk dan nog eens aan dit stukje.

Wethouder Evert Goldsteen

e.goldsteen@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.