Home / archiefcentraal / carmen maakte finnen wegwijs in ouderenzorg

carmen maakte finnen wegwijs in ouderenzorg

Door Erna Ekkelkamp – De Finse studentes wonen twee maanden in Zwolle en leren van de Dalfsense Carmen Boerdijk alles over het ouderenwelzijn in Dalfsen.

Het wegwijs maken van de studentes is een leuke klus, vindt Boerdijk, die zelf de opleiding voor maatschappelijk werker volgt en stage loopt bij Landstede Welzijn Ouderen in Dalfsen. “Het is leuk. Nora en Sointu volgen in Finland een opleiding die te vergelijken is met SPW niveau 4 en komen via een uitwisselingsprogramma met Landstede naar Zwolle. Ze zijn een jaar jonger dan ik en spreken goed Engels, dus het is in ieder geval gezellig. Ze blijven hier twee maanden en in die tijd is het de bedoeling dat ze een goed beeld krijgen van het ouderenwerk in Nederland”, vertelt de Dalfsense.

“Ze zijn inmiddels al mee geweest naar de muziekgroep in De Overkant, ze hebben meegelopen met de klussendienst, met de vrijwilligers die de personenalarmering controleren en ze gaan nog mee met de maaltijdendienst van Rosengaerde. Het is de bedoeling dat ze aan het einde van hun verblijf een presentatie geven over het verschil in de leefsituatie van ouderen in Finland en in Nederland.” Die verschillen zijn er genoeg, vinden de Finnen. “In Finland zijn de mensen veel meer op zichzelf”, vertelt Sointu. “Zeker voor ouderen worden er weinig gezamenlijke activiteiten georganiseerd. Hier doen ze bijvoorbeeld veel aan sport om in goede conditie te blijven. Ook is er hier veel aandacht voor het sociaal welbevinden. In Finland is daarvoor veel minder aandacht en wordt er pas hulp gegeven als mensen die echt nodig hebben. Bij ons blijven de meeste ouderen zelfstandig wonen en gaan pas naar een verpleeghuis wanneer ze echt ziek zijn. Ze kunnen dan kiezen uit een reguliere instelling of een particulier verzorgingshuis, en die laatste zijn echt een stuk beter dan de reguliere instellingen.”

Nora’s oma is tachtig en woont zelfstandig. Wel gaat ze regelmatig naar een soort van dagopvang. “Daar kan ze eten, concerten bezoeken of naar de sauna gaan. Het is meer een soort club waar je lid van moet zijn en voor moet betalen”, vertelt Nora. “Het verschil tussen de dagopvang hier of de club daar, is dat je er bij ons zelf heen moet gaan. Je wordt niet doorverwezen door een arts en je wordt niet gehaald en gebracht met een busje, maar moet zelf initiatief nemen.” De studentes zijn erg enthousiast over de manier waarop het ouderenwelzijn in Dalfsen is geregeld. “Wij zien hier nu in het echt, waarover in Finland alleen nog maar wordt gepraat. Dat is wel heel bijzonder.”

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.