blog wethouder scheele levende herinnering

Gisteren was het 10 mei. 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Daaraan denken we deze maand. We gedenken op 4 mei en mogen de bevrijding vieren op 5 mei . Het thema dit jaar is Vrijheid op straat. Ik mag een krans leggen in Beerzerveld/Mariënberg . Dat vindt plaats na een ingetogen stille tocht, achter de drumband aan; vrijheid op straat. Een grote groep ouderen en kinderen gaan naar het monument. Op het monument staan de namen van hen die gevallen zijn: landbouwers, burgers, een dominee, jong en oud.

Ik heb vooraf het verhaal gelezen over Klaas Huibers, stationschef in Mariënberg. Bij treinen in de Tweede Wereldoorlog denk je onwillekeurig snel aan de afschuwelijke transporten van joden naar de gaskamers in Oost Europa. Maar er zijn ook heldendaden verricht bij het spoor. Klaas was actief in het verzet door het organiseren van illegale transporten per spoor. Ook was hij betrokken bij de terugkeer per trein van neergekomen geallieerde piloten. Hij werd verraden en op 8 maart 1945 gefusilleerd bij De Woeste, 57 jaar oud.

We gedenken in Klaas mensen die voor onze vrijheid stierven. Strijden voor vrijheid is dus niet alleen iets van veraf. Van jongeren die in Afrika hun dictators afzetten. Klaas en anderen laten zien dat het naast de deur is. We zien het in Beerzerveld/ Mariënberg. Ook onze gemeente kent de betekenis van ‘onvrijheid’. Al is dat nu alleen in de vorm van een herinnering.

Is vrijheid iets van een ver verleden? Het is al ruim 70 jaar geleden! Wie maakte het nog mee? De heer Muskee legt ook een krans bij de herdenking. Hij is lid geweest van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Negentig jaar en altijd aanwezig op 4 mei. Niet meer rap ter been, maar wel nog steeds onvermoeibaar.

De Broederband speelt ‘ Wilt heden nu treden’. Het mooie moment wordt met voeten getreden door een doorrijdende auto. Ik stoor me daar geweldig aan. Blijkbaar is 2 minuten te veel om even stil te staan, schande! Vrijheid op straat krijgt zo wel een vreemde lading. Muskee laat zich overigens niet van de wijs brengen. Hij wil er volgend jaar weer bij zijn en moedigt anderen daartoe aan.

De Broederband –wat een geweldig passende naam trouwens- speelt het Wilhelmus. Willem van Oranje was van Duitschen bloed. We streden in de tijd van het Wilhelmus niet tegen Duitsers maar tegen Spanjaarden. Oorlog is niet simpel een strijd tussen landen, het is een strijd tussen ideologiën, tussen macht en recht. Klaas en anderen zijn in die strijd omgekomen. Laten we dat en hen nooit vergeten, want dan pas zijn ze echt gestorven. Laten we ze eren en in levende herinnering houden. Er is daar een passend gezegde voor: ‘ Een volk dat zijn verleden vergeet, heeft geen toekomst’. En daarom beste lezer heb ik deze blog in de tegenwoordige tijd geschreven. Herdenken is van alle dag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.