Home / archiefcentraal / bibliothecaresse in hart en nieren

bibliothecaresse in hart en nieren

Door Nanda van Spijker – Een betaalde hobby zoals ze haar baan beschrijft. In al die jaren heeft ze vele veranderingen in de bibliotheek mee- maar vooral doorgemaakt.

Afgestudeerd aan de Bibliotheek- en Documentatieacademie in Groningen in 1975 is Margot op drieëntwintigjarige leeftijd begonnen bij de PBC West-Overijssel (Provinciale Bibliotheek Centrale). De voorloper van de Overijsselse Bibliotheek Dienst van nu.

Het eerste jaar was ze in algemene dienst wat betekende dat ze invaldiensten deed in de provincie. Toen er in Nieuwleusen de plek vrijkwam voor een bibliothecaris nam Margot haar kans waar om dichtbij haar woonplaats Zwolle te gaan werken.

“Toen ik begon in Nieuwleusen, werd de bieb gebruikt als hangplek door jongeren. Het was een van de ‘beruchte’ bibliotheken in de provincie”, aldus Margot. “Niet zo leuk. Er moest hier duidelijk orde op zaken worden gesteld. Zo werd er in die tijd nog gewoon gerookt in openbare gebouwen, zo ook in de bieb. Totdat de stripverhalen door de jongelui in de fik werden gestoken. Na dat incident hebben we natuurlijk direct een rookverbod ingesteld.” Het is uiteindelijk allemaal goed gekomen en werd de Nieuwleuser bibliotheek een ‘veilige plek voor iedereen’. “Al heeft het wel enige jaren geduurd”, aldus Boesenkool.

De bibliotheek heeft in vogelvlucht vele veranderingen ondergaan waaronder drie keer een uitbreiding en natuurlijk de opkomst van het digitale tijdperk. Het uitleensysteem is in al die jaren vier keer veranderd van handmatig uitlenen naar een totaal zelfbedieningssysteem. In 2002 is de bibliotheek Nieuwleusen gefuseerd met bibliotheek Dalfsen. Margot werkt sindsdien niet meer alleen voor Nieuwleusen maar voor de hele stichting met haar vijf vestigingen. Volgens de bibliothecaresse heeft de bibliotheekwereld de laatste jaren letterlijk het roer om moeten gooien vanwege teruglopende uitleencijfers. Er werd retail-kennis in huis gehaald.

“Een prachtige tijd”, volgens Margot. “Want in die jaren heb ik heel veel geleerd van mensen als Gerard Koning, kopstuk uit de supermarktbranche. Een gevleugelde opmerking van hem die ik nog vaak bezig is: ‘Een lege plek is een verloren verkoopkans’. Sinds die tijd is de inrichting helemaal veranderd en schaffen we anders aan”. Veel non-fictie is verdwenen uit de kasten, mooie boeken worden als blikvangers geplaatst, meer actuelere titels, verdubbeling van populaire boeken met andere woorden; inspelen op de wensen van de klant. Het motto werd ‘verleiden en verrassen’. “Het resultaat is geweldig want de bibliotheek leent sinds 2008 ieder jaar nog steeds meer uit. En dat wil ik altijd. Scoren!”

Sinds kort is Margot, ondanks haar drukke werkweek, een interieuropleiding begonnen, met het idee ‘regeren is vooruit zien’. “Als ik straks met pensioen ben, dan wil ik een nieuwe leuke baan hebben”, lacht ze. “Als het Kulturhus in Nieuwleusen doorgaat is dat waarschijnlijk mijn laatste grote klus in mijn carriere als biebmiep.” Maar zover is het gelukkig nog niet. “Ik voel me in bibliotheekland nog steeds als een spinnetje in een web. Regelen, inrichten, aansturen en met duizend en een dingen bezig zijn. Daar ben ik goed in. Mijn werk in de bibliotheek is voorlopig nog niet af.” En dat de bibliotheek zal blijven bestaan….daar is Margot heilig van overtuigd.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.