ziekenhuis introduceert thuis bloeddruk meten

Een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is niet ongevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun baby’s. “Hoge bloeddruk is één van de redenen dat een zwangere vrouw onder behandeling komt van de gynaecoloog”, vertelt Mesrure Kaplan. Zij is één van de gynaecologen in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis en introduceerde hier een proef met het thuis meten van de bloeddruk. Dit is een nieuwe techniek.

De proef heeft drie maanden gelopen en is juist beëindigd. De bevindingen van zowel patiënt als arts zijn zo positief, dat besloten is om door te gaan met deze nieuwe techniek van bloeddruk meten. Die bestaat eruit, dat – na instructie – een zwangere met hoge bloeddruk zelf met een bloeddrukmeter, de WatchBP Home, haar bloeddruk opmeet. Vervolgens plugt ze met een USBkabel in op haar computer.

Via een beveiligde website worden de waarden doorgegeven aan de behandelend gynaecoloog. De waarden worden rechtstreeks, dus niet handmatig doorgegeven. Dit voorkomt foutief overnemen van uitslagen. Via het systeem hebben patiënt en arts gelegenheid tot onderling contact via email. “De vrouwen voelen zich rustig, want de dokter kijkt mee over hun schouder. We drukken de mensen op het hart, dat ze ook altijd kunnen bellen als ze zich niet lekker voelen of ongerust zijn”, aldus Mesrure Kaplan.

In de toekomst wordt ook een urinetest ontwikkeld waarbij eiwitten in de urine door de computer worden gemeten. Zo weet zowel de gynaecoloog als de patiënt op tijd of er sprake is van een zwangerschapsvergiftiging (preeclampsie). In dat geval wordt een patiënte opgenomen en wordt vaak besloten tot inleiding van de bevalling.

Sabrina van de Belt uit Dedemsvaart is één van de gebruikers van de WatchBP Home. Zij is van kinds af aan bekend met hoge bloeddruk. Ze is zwanger van haar eerste kindje en onder controle bij de gynaecoloog in het ziekenhuis. “Voor een controle was ik altijd bang dat ik te horen zou krijgen dat er iets niet goed is. Door die zenuwen had ik dan een nog hogere bloeddruk. Sinds ik thuis meet is dat niet meer zo. Je bent in je eigen vertrouwde omgeving en niet zo gestresst. En stel dat er een keer een hogere waarde is, dan gaan er geen weken overheen tot je volgende controle, maar kan er meteen wat aan gedaan worden.”

Op deze wijze staat een nieuwe techniek ten dienste van de gezondheid en het welbevinden van patiënten. Zelfs als de zwangere op vakantie is kunnen de controles gegarandeerd worden, mits er een computer voorhanden is. De WatchBP Home bloeddrukmeter kan dan mee op vakantie.