winkels blijven op zondag dicht

Commentaar – Vorige week betoogden we vanaf deze plaats de zwakte van de democratie omdat provinciebreed het CDA de SGP gebruikt om macht te vergaren en landelijk de PVV nodig is om links buiten de deur te houden, terwijl links en rechts bij de laatste verkiezingen op een haar na even groot waren.

Gelukkig hebben we nog een Eerste Kamer die het afbraakbeleid van Rutte en de zijnen tegenhoudt. En dat is niet een opmerking van een linkse stukjesschrijver, want die Eerste Kamer houdt politieke besluiten kamerbreed tegen, ook de VVD zelf stemt op dat niveau tegen het kabinet, omdat het onbestaanbaar is, wat Rutte onder leiding van Wilders wil. We hebben het over het hals over kop invoeren van een BTW-verhoging op de kunsten (die de elite niet raakt trouwens, maar de wat minder draagkrachtige bezoeker van Jantje Smit), we hebben het over het op een kier houden van sluizen zodat zalm en paling van zee naar rivier kunnen (een internationaal verdrag waarin Duitsland al miljoenen investeerde).

Afgelopen week werden er weer twee bouwstenen gemetseld aan het bewijs van ‘macht willen hebben’ in plaats van ‘goed willen besturen’. Rutte nodigde het Zeeuwse lid van Provinciale Staten Robesin uit om straks als de leden van Provinciale Staten de Eerste Kamer kiezen, niet op een landelijke partij van onafhankelijken te stemmen, maar op de VVD. Robesin kreeg een glaasje fris en ging over stag in het torentje. Eén Nederlander die bepaalt wie de meerderheid krijgt in de Eerste Kamer. En dan maar volhouden dat Rutte hem niets beloofd heeft, over de inhoud van het gesprek worden verder geen toezeggingen gedaan…

Andere bouwsteen aan de muur van schaamteloosheid is de PVV (wiens bestaansrecht vrijdag in Trouw tegen het licht gehouden werd). Die partij van recht door zee, bij de buurman in de brievenbus pissen en dronken kamerleden, is er voor dat winkels open moeten zouden op zondag, maar ze stemt tegen om daarmee de SGP tevreden te stellen. Want die zouden ze verderop in de rit op weg naar nog meer afbraak wel eens hard nodig kunnen hebben. Als bijvoorbeeld het geld op natuurbehoud teruggeschroefd moet worden en het zorgvuldig opgebouwd beleid van de laatste vijftien jaar overboord gekieperd wordt (samen met de miljoenen die al geïnvesteerd zijn), dan konden PVV en de andere twee kabinetspartijen van dit land de SGP wel eens nodig kunnen hebben. De streng christenen zijn rentmeester van de aarde, ze onderhouden de wereld in naam van Jezus. Maar straks even niet.

Uiteindelijk leiden deze machtsspelletjes er toe dat de zondagopenstelling van winkels niet doorgat. Een meerderheid van de politiek is voor. Logisch, want een meerderheid van het volk is ook voor. Maar om de SGP haar zin te geven, kan het niet.

Wat is dat voor beleid? Als je de bijbel leest is zondag niet eens zo’n heilige rustdag. Op de school voor Journalistiek leert een dominee zijn studenten dat dat er later maar wat bijbedacht is. Niet dat hij tegen die zondagrust is, want een dag in de week rust nemen is zo verkeerd nog niet, maar dat hoeft wat hem betreft heus geen zondag te zijn.

In Ommen en Dalfsen maakt betreffend besluit niet zo veel uit. Daar is een meerderheid van het volk tegen winkelen op zondag. Maar Lemelerveld heeft er knap moeite voor moeten doen op zondag wrl open te kunnen. In Raalte en Olst-Wijhe maken ze maximaal gebruik van de mogelijkheden die er nu al wel zijn: een keer of zeven per jaar open. En Deventer, daar hadden ze graag iedere zondag open gewild. Dat zou kunnen door de gemeente tot toeristisch gebied te verklaren, want dan mag je wel iedere zondag open. Maar we zijn bang dat dat er nog wel weer afgaat. Omdat de SGP dat wil. Dus daar hou je rekening mee.

O ja, straks niet klagen als er weer minder mensen naar de stembus gaan.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.