Home / archiefcentraal / vierde techniekdag onderwijs nieuwleusen

vierde techniekdag onderwijs nieuwleusen

Het is van groot belang, zowel voor de maatschappij als voor kinderen, dat aanwezige techniektalenten volop ontwikkeld worden.

Rond negen uur gisterochtend kwamen alle leerlingen samen bij Ten Kate Motoren waar de opening plaats vond door Burgemeester Han Noten. Noten werkte in zijn jeugdjaren mee in het metselbedrijf van zijn ouders en weet als geen ander hoe belangrijk het is om het in de praktijk te leren, te ervaren hoe het in werkelijkheid gaat. “Het is belangrijk dat kinderen techniek in handen voelen, het zelf ervaren. Vele gebruiksvoorwerpen komen voort uit techniek, zoals het ontstaan van de computer, een essentiële bijdrage.”

Studenten van het Deltion College zorgden vooreen flitsende opening door middel van helikoptertjes waarin een camera was verwerkt. Deze werden via een iPod touch bestuurd en vlogen over de kinderen heen. De beelden die dat opleverde waren via een beeldscherm te volgen. Daarna openden tien bedrijven hun deuren om kinderen een kijkje achter de schermen te geven.

Het bleef niet alleen bij kijken, er mocht ook aangeraakt worden. Bij Luinstra Watermanagment berekenden leerlingen van de Wegwijzer hoeveel kuub water wordt verplaatst en mogen ze lassen. Karin Luinstra: “Kinderen komen bijna niet in aanraking met techniek, ouders stimuleren kinderen veelal de ICT in te gaan, deze dag laat zien dat techniek en de computer prima samengaan.” Ze lacht wanneer er bij een project een pet door waterdruk de lucht in schiet, hilariteit alom bij de kinderen.

Bij Ten Kate Motoren ervaart Estelle Ogink , leerling van de Wegwijzer, hoe een racemotor zich gedraagt wanneer deze op topsnelheid is. Op de vraag of ze later ook motorcoureur wil worden antwoordt ze: “Nee, dat gaat me te snel, maar ik wil wel gewoon motorrijden.” Voorzichtig zijn is haar credo. Eén van de begeleiders roemt het initiatief. ”Hartstikke leuk dat bedrijven dit doen. Het is toch een hele organisatie. Werknemers moeten wel geduld hebben om al die kinderen alles uit te leggen.”

Kinderen van de Planthof zijn druk in de weer met het maken van een kleine stacaravan bij Arcabo Stacaravans BV. Verbeten gezichten wanneer spijkers in het hout wordt geslagen. Bij een enkele gaat het mis. Ook een leermoment. “Dit is mijn eerste techniekdag, heel leuk”, vertelt Mark Visscher, terwijl hij ijverig aan het lijmen is. “Je hoort de namen van de bedrijven wel, nu weet je hoe het er in het echt aan toe gaat. Je ziet wat de mensen doen en het is leuk om dingen te maken. Vanavond mag ik mijn vuurkorfje ophalen die we bij De Sprong Metaal hebben gemaakt.” Hij wil nog wel proberen of hij er een echt vuurtje in kan maken. Joshua Wever weet nog niet wat hij worden wil. “Ik weet wel dat deze dag leuker is dan op school”, lacht hij.

Verschillende bedrijven zijn door de leerlingen bezocht waaronder ook Selecsys, De Grift bouwopleidingen, Gebo Tours, Aannemersbedrijf Heetebrij, Hoekman Roestvaststaal. Het Agnieten College kon door omstandigheden niet deelnemen, waardoor de Brandweer en Stacon Plaatbewerking kwamen te vervallen.

In de huidige maatschappij is techniek vaak onzichtbaar. Vaak weten de mensen ook niet dat er mogelijkheden zijn om een mooie carrière op te bouwen in de techniek. Soms gaat dat via havo naar het hbo, in andere gevallen via het vmbo naar het mbo om vervolgens alsnog naar het hbo te gaan.

Meer informatie is te verkrijgen bij Gerard Venneman, Regionaal Projectleider Verbreding Techniek Basisonderwijs, 06 – 30303716 of via g.venneman@tcijvv.nl of met Martin Luinstra, voorzitter IKN, info@luinstra.nl.

Lees ook

Auto belandt in sloot langs N758 in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Een automobilist is maandagavond gewond geraakt na een ongeval op de N758 bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.