Home / archiefcentraal / uit het gemeentehuis burgerparticipatie

uit het gemeentehuis burgerparticipatie

Rekenkamercommissie

De rekenkamercommissie heeft onderzoek gedaan naar de manier waarop inwoners van Dalfsen betrokken worden bij besluiten die de gemeente neemt. Dit wordt ook wel het participatietraject genoemd. Het rapport van de rekenkamercommissie met de naam ‘Op papier summier, in de praktijk rijk’, geeft aan dat inwoners vaak betrokken worden, maar dat dit soms op ‘ad hoc basis’ gebeurt. In het rapport staat aangegeven dat ‘de raad voldoende betrokken is bij de participatietrajecten’, maar dat er te weinig participatiebeleid is. Nu is het de vraag of het creëren van papieren beleid dit zal verbeteren. “Want wat goed gaat, hoeft niet altijd vastgelegd te worden”, zo lichtte de burgemeester toe.

Aanbevelingen

Aanbevelingen die de rekenkamercommissie doet:

– communiceer bij de start duidelijk over het hele traject;

– evalueer elk voltooid participatietraject;

– experimenteer met samenwerking als participatievorm.

Vervolg

De raad en het college zijn content met het rapport. De raad heeft de aanbevelingen overgenomen en voor uitvoering in handen van het college gelegd. Het college neemt de aanbevelingen in de nieuwe communicatienota mee. In die communicatienota komt te staan op welke momenten inwoners betrokken worden en op welke wijze.

In het rapport van de rekenkamercommissie staat ook dat de gemeente er goed aan doet te experimenteren met participatietrajecten. Samenwerken met inwoners is daarbij het motto. Dit geldt dus ook voor de raad. Dat inwoners door de raad meer betrokken kunnen worden en dat de raad meer kan samenwerken met de inwoners is een mooie uitdaging.

Initiatief

De aanbevelingen betekenen dat het geen eenrichtingsverkeer hoeft te zijn. Inwoners van de gemeente Dalfsen met ideeën kunnen ook op eigen initiatief contact opnemen met de gemeente en, via de griffie, met de raad. Dus heeft u goede en uitvoerbare ideeën: laat ze dan horen! Zo kunnen we samen werken aan een fijn Dalfsen: griffie@dalfsen.nl

Lees ook

College B&W bezoekt Lemelerveld

LEMELERVELD – Burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen bezoeken op 11 februari Zaal Reimink …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.