start nieuwe hardloopgroep in ommen

Hierbij doen de oprichters van hardloopgroep ‘By the Way’ een oproep om een loopgroep te starten en zijn zij op zoek naar jou. De beginnende, maar ook de wat meer gevorderde loper.

Om in de lente, zomer en herfstmaanden ’s avonds of in het weekend in groepsverband te gaan lopen. In de wintermaanden zou dit bijvoorbeeld goed in de weekenden kunnen plaatsvinden, mede gezien de donkere avonden. Het beeld dat ‘By the Way’ voor ogen heeft is ongedwongen lopen voor de gezelligheid zonder verplichting tot lidmaatschap en zonder prestatiegerichtheid.

Hardlopen voor beginners

Enkele tips met betrekking tot het beginnen met hardlopen. Raadpleeg als je begint met hardlopen vooraf altijd een deskundige, zeker bij overgewicht, aandoeningen of andere kwalen.

Hardloopschoenen

Zorg voor goede hardloopschoenen. Deze zijn de basis voor een goede start. Goede hardloopschoenen zullen de kans op blessures verminderen/voorkomen. Laat hardloopschoenen aanmeten door een deskundige. Deze zijn te vinden in de betere sportzaken en zeker in de hardloop-speciaalzaken word je goed geholpen. Neem (als je die (al) nog hebt) je oude hardloopschoenen / sportschoenen mee zodat de slijtage plekken goed bekeken kunnen worden. Deze slijtage plekken geven meer informatie over jouw manier van lopen (de slijtage plekken zoals de buiten en de binnenkant geven waardevolle informatie).

De hardloopschoenen adviseur zal een aantal gegevens nodig hebben om een goed advies te kunnen geven, denk aan bijvoorbeeld waar je gaat lopen (ondergrond) hoe vaak en hoe lang, je gewicht (de demping), je lengte, je leeftijd en een voetafdruk/voetanalyse. Bij de betere zaken zal een loopanalyse gedaan worden, eerst op blote voeten lopen waarbij een video camera de beelden naar de computer stuurt die daar een analyse van maakt. Na deze analyse en met de andere informatie is bekend welk type hardloopschoenen het beste bij jou passen. Neem de tijd en pas altijd een aantal verschillende schoenen, zitten ze lekker, ook bij gewoon lopen en een stukje hardlopen. De gemiddelde prijs voor een beetje goede hardloopschoenen is ongeveer honderd tot honderdvijftig euro.

Kleding

Als je voor het eerst gaat beginnen hoef je nog niet direct hardloopkleding te dragen. Zorg er eerst voor dat je het hardlopen gaat volhouden. Zodra je zes maanden verder bent en je vindt het nog steeds leuk kun je altijd nog verder investeren in kleding en andere dingen. De juiste hoeveelheid/dikte van je kleding hangt van het weertype af. Doe niet teveel aan, doe net voldoende aan dat als je stil zou staan dat je het koud krijgt, tijdens een loop word je al warm genoeg. Te warm kleden zul je als niet prettig ervaren.

Conditie

Bedenk een route rond je huis (2 à 3 kilometer) die bij gewoon wandelen ongeveer dertig minuten duurt. Probeer vervolgens in onderstaande tabellen beschreven trainingen aan te houden, waarbij je drie keer per week gaat hardlopen. Gewoon je eigen tempo lopen wat jij aan kunt en waar jij je lekker bij voelt. Vooral niet te snel willen gaan. En zeker als beginnende loper niet op de schema’s vooruit willen lopen.

Week: Afstand: Aantal per week: Hardlopen: Wandelen: Trainingstijd

1 – 3 2 – 3 km 3 4 x 3 minuten 4 x 3 minuten ± 25 minuten

4 – 6 2 – 3 km 3 5 x 4 minuten 3 x 3 minuten ± 30 minuten

Nu ga je de te lopen route verlengen tot vijf kilometer.

Week: Afstand: Aantal per week: Hardlopen: Wandelen: Trainingstijd

7 – 9 5 km 3 4 x 8 minuten 4 x 2 minuten ± 40 minuten

10 – 12 5 km 3 2 x 16 minuten 2 x 4 minuten ± 40 minuten

13 – 15 5 km 3 5 km aanéén geen stops ± 40 minuten

Op dezelfde manier kun je de te lopen afstand steeds meer gaan verlengen. Als je voor het eerst gaat hardlopen, moet je lichaam hieraan wennen (ook als je alleen loopband ervaring hebt). Zeker de schokken die je knieën te verwerken hebben. Ook hier weer: laat je lichaam hieraan wennen, neem de tijd. Luister altijd naar de signalen van je lichaam. Stop op tijd en vraag deskundig advies.

Al een basisconditie

Sport je al, voetbal, hockey of een andere sport (met hardlopen) waardoor je een basis conditie hebt? Start dan met een route bij jou in de buurt van ongeveer vijf kilometer. Rond om je huis zodat je snel weer thuis kunt zijn. Probeer deze vijf kilometer in één keer zonder tussenstops te lopen. In een tempo waarbij je tijdens het lopen nog kan praten. Zo nee, blijf deze lengte aanhouden totdat je wel kunt praten. Bouw zo langzaam je route op naar meer kilometers. Interval trainingen geven een boost aan je conditie. Loop afwisselend op zachte ondergrond; bospaden, deze zijn in Ommen volop aanwezig en harde ondergrond. Loop afwisselende routes. Zo stomp je geestelijk niet af en probeer te genieten van het hardlopen.

Bovenstaande informatie is slechts een leidraad hoe iemand met hardlopen zou kunnen beginnen. De initiatiefnemers van de hardloopgroep hoopt dat iedereen hierdoor enigszins enthousiast is geworden om met vereende krachten in Ommen een loopgroep op te starten. Meer informatie over de hardloopgroep of het hardloopprogramma is te verkrijgen via johan.makkinga@ziggo.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.