spanning en sensatie grasbaanraces

Door Erna Ekkelkamp –

Grasbaanracen maakt deel uit van de motorsporttak Baansport, waaronder ook speedway en ijsspeedway vallen. De motoren waarop wordt gereden lijken in niets op de bekende wegrace-motoren, maar hebben meer weg van een uit de kluiten gewassen crossfiets met motor. Volgens Henk Boertien, voorzitter van de organiserende partij M.A.C. Van Dedem uit Balkbrug, zijn grasbaanraces de meest spectaculaire races binnen de motorsport. “Er wordt veel harder gereden dan tijdens een motorcross, gemiddeld zo’n 100 kilometer per uur. En wat vooral mooi is: er wordt gereden op een ovale baan, waardoor het publiek de verrichtingen van de rijders van het begin tot het einde van de wedstrijd kan volgen. En hoe later het wordt, des te gladder en glibberiger wordt de baan, en daarmee de strijd nog sensationeler”, vindt hij. “Naast solorijders, beoefenen ook zijspanequipes deze sport. Dat is helemaal een schitterend gezicht, want de bijrijder zit er niet gewoon naast, maar moet aardig wat toeren uithalen om het zijspan in de baan te houden.”

De Balbrugse grasbaanraces hebben een internationaal tintje, want een groot deel van de Europese top komt meerijden. Anders dan in Nederland, waar de sport alleen wordt beoefend in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel, worden grasbaanraces in de rest van Europa landelijk georganiseerd. Vooral in Duitsland en Engeland wordt enorm veel gereden. “Naast buitenlands talent, zijn de Nederlandse favorieten Dirk Fabriek en Yannick de Jong dit jaar ook weer present op Tweede Paasdag”, vertelt Boertien. “In tegenstelling tot veel andere topsporten, komt het publiek gemakkelijk in contact met de deelnemers. De motoren staan gewoon opgesteld op het veld, zodat het publiek de motoren van dichtbij kan bekijken en foto’s kan maken of handtekeningen vragen aan de kampioenen.”

Hoewel het evenement niet meer zoveel publiek trekt als in haar hoogtijdagen, komt er jaarlijks toch nog altijd ruim 2000 man op af. Dat vergt een behoorlijke organisatie. “De race wordt gehouden op terrein Molenweg, een stukje landbouwgrond waar in de zomer het vee op loopt. We beginnen al vroeg in het jaar met het klaarmaken van het terrein en op de dag zelf bouwen we er een complete horecagelegenheid en toiletunits. Het is een hele klus voor één middag, maar we vinden het belangrijk om de boel goed voor elkaar te hebben, want de entourage bepaalt voor een deel ook het succes van dit evenement.”

De voorzitter van de plaatselijke motorclub is in elk geval laaiend enthousiast over het evenement en een enthousiast pleitbezorger van de motorsport in het algemeen. Toch heeft hij zelf nog nooit op zo’n apparaat gezeten. “Haha, nee, ik achter het stuur, dat komt niet goed. Net als mijn voorganger Lambert van der Kamp heb ik niet eens een motorrijbewijs”, lacht hij. “Maar ik vind de motorsport prachtig om te zien en ik vind het leuk om dingen te organiseren en te zorgen dat alles goed verloopt. We hebben een leuke club met veel enthousiaste vrijwilligers en sponsoren. We gaan regelmatig op bezoek bij andere clubs om te kijken hoe zij dergelijke evenementen organiseren. Door jarenlange ervaring en tips van anderen zijn wij in staat om de baan goed te prepareren en toprenners naar Balkbrug te halen. De grasbaanraces zijn ieder jaar weer een spektakel. Daar doe ik het voor.”

De grasbaanraces worden gehouden op Tweede Paasdag op het terrein achter Molenweg 60 in Balkbrug. De training begint om 10 uur en de wedstrijden starten om 13 uur. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Kijk voor meer info op www.macvandedem.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.