Home / archiefcentraal / reactie werkgevers coalitieakkoord overijssel

reactie werkgevers coalitieakkoord overijssel

Voor Overijssel geldt dat de provincie met de A1 een belangrijke internationale verbinding in huis heeft. VNO-NCW Midden is blij met de stevige investeringen die de nieuwe coalitie wil doen rondom de A1, zegt Jacco Vonhof, voorzitter VNO-NCW IJsseldelta. Ook is Vonhof tevreden met de investeringen in de provinciale wegen, zoals de N340 en de N35. Volgens de werkgeversorganisaties is het niet langer van deze tijd om de regio’s Zwolle-Kampen en Twente via een karrenspoor te ontsluiten. “De provincie Overijssel heeft haar inzet getoond met dit coalitieakkoord”, aldus Vonhof. “‘Nu moet het kabinet snel volgen en deze projecten volledig omarmen.”

De provincie wil zich in de komende coalitieperiode vooral bezighouden met haar kerntaken. Arbeidsmarktbeleid wordt niet gezien als kerntaak van de provincie. Dat blijkt uit de plannen die door het nieuw gevormde provinciebestuur zijn gepresenteerd. Werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden betreurt dit. “De provincie wil de regionale economie stimuleren, maar gaat eraan voorbij dat de arbeidsmarkt een wezenlijk onderdeel is van de provinciale economie”, zegt Vonhof namens het verenigde bedrijfsleven in Overijssel.

Volgens de werkgeversvereniging zou de provincie een rol kunnen spelen bij behoud en ontwikkeling van kennisinstellingen en het daarbij behorende behoud van jongeren op de regionale arbeidsmarkt. De in het coalitieakkoord uitgesproken ambitie om te onderzoeken of problemen met de randen van de arbeidsmarkt voldoende op regionale schaal worden opgepakt, stemt de werkgeversorganisatie tot tevredenheid. Het bedrijfsleven zou graag zien dat de provincie een coördinerende rol op zich neemt bij de ontwikkeling van de gemeentelijke uitvoeringsloketten voor de onderkant van de arbeidsmarkt.

Het bedrijfsleven in Overijssel is verheugd over het standpunt dat ondernemersbelangen voorop staan en dat de overheid hiervoor de juiste randvoorwaarden dient te scheppen. Eenvoudiger regelgeving, een concurrerend vestigingsklimaat, een wervend bedrijvenbeleid zijn items die van harte worden onderschreven. Werkgevers hebben hoge verwachtingen van risicokapitaal voor starters en het faciliteren van ondernemers om aan te sluiten bij de topsectoren.

Met name de investeringen in nanotechnologie sluiten hierbij aan. Het bedrijfsleven ziet kansen in het ontwikkelen van revolving funds, waarbij innovaties worden ondersteund door middel van garantiekapitaal in plaats van subsidies. Ook kan de aandacht voor hernieuwbare energie, duurzame energie en energiebesparing mogelijk een stimulans zijn voor nieuwe innovaties en werkgelegenheid binnen de bouwsector.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.