raalter afvalwater verwarmt zwemwater

Binnen het project Inners zet het waterschap in Raalte een demonstratieproject op voor warmtelevering vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan het zwembad. Het is een gezamenlijke investering van het waterschap en de gemeente Raalte in duurzaamheid. De gemeenteraad van Raalte heeft al 150.000 euro toegezegd als bijdrage. In de waterkringloop is een grote hoeveelheid energie aanwezig die niet wordt gebruikt. Het gemeentelijk afvalwater bevat bijvoorbeeld tien keer de hoeveelheid energie die nodig is voor de behandeling van afvalwater in de zuiveringsinstallaties. Op dit moment wordt dus slechts een klein percentage van de aanwezige energie gebruikt. De energie van het warme water verdwijnt zonder deze te benutten. Het project Inners gaat onderzoek doen, hoe dat kan verbeteren. Op de rioolwaterzuivering in Raalte of zelfs in de woonwijk, zoals in Deventer.

Het andere deelproject van het waterschap binnen Inners is de vervolgstudie naar de technische haalbaarheid van duurzame energiewinning uit geconcentreerde (afval)stromen in Deventer. Een eerste studie (waterschap, gemeente Deventer, Tauw, Hogeschool Saxion, STOWA) is onlangs afgerond, met erg positieve resultaten. Het internationale project Inners gaat vooral om het verbeteren van de energieterugwinning en het hergebruik uit afvalwater. Aan Inners nemen elf partners deel. Naast Groot Salland zijn dit universiteiten, onderzoekinstellingen, gemeenten en waterschappen uit Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. De partner uit Nederland is waterschap Vallei en Eem.

De projectpartners hebben Waterschap Groot Salland gevraagd om op te treden als leidinggevende in dit grensoverschrijdende samenwerkingsproject waarin vernieuwen, kennis delen en het zoeken naar oplossingen centraal staan. Daarmee is het waterschap verantwoordelijk voor de totale uitvoering van het project inclusief financiën en communicatie. De totale kosten van Inners bedragen bruto 6.674.000 euro. Dankzij een EU-bijdrage van 50 procent komt dit netto neer op 3.384.000 euro. De nettokosten voor Groot Salland zijn maximaal 620.00 euro (afhankelijk van de medefinanciering van andere partners), inclusief de deelprojecten in Raalte en Deventer. Daaraan hebben naast de EU ook andere partijen hun financiële bijdrage toegezegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.