passieconcert door vocaal ensemble cantabile

In de Passietijd voor Pasen worden op veel plaatsen in het land uitvoeringen gegeven van de Matheus- Johannes-passion van Johan Sebastiaan Bach. Deze muziek is speciaal gecomponeerd voor deze tijd. Daarnaast is er echter nog veel andere muziek die uitstekend past in deze lijdenstijd. Cantabile brengt op 10 april een aantal van deze werken ten gehore. Op het programma staan onder andere een aantal werken van Engelse renaissance en barok componisten.

De tijd waarin deze componisten werkzaam waren – de zestiende en zeventiende eeuw – was een hoogtijperiode in de Engelse koormuziek. Het koor van de Chapel Royal stond bekend als de Children of the Chapel Royal en bereikte de top van hun bekendheid tijdens het bewind van Elizabeth I (1558 – 1603) toen onder andere Byrd en Thomas Tallis daar organist waren. Later begon ook Purcell daar zijn muzikale carriere.

Er waren invloedrijke componisten uit die tijd waarvan nagenoeg geen werken bewaard zijn gebleven. Gelukkig is er toch nog veel overgebleven. Zo vullen de gezamenlijke geestelijke vocale werken van Henry Purcell elf CD’s. En ook van componisten als Tye, Tallis, Gibbons en anderen is nog veel bewaard dat ook nu nog regelmatig wordt opgevoerd. Ook op YouTube kan men veel vertolkingen van werken van deze meesters beluisteren. De geschiedenis van het leven en carriere van deze componisten is fascinerend . Op de website van Cantabile is hierover meer informatie te vinden.

Natuurlijk zijn het niet alleen Engelse componisten die prachtige koorwerken hebben geschreven die in een Passieconcert passen. Op het programma staat ook het bekende Cantate Domino van Giuseppo Pitoni, een Italiaanse tijdgenoot van Purcell. Uit een latere periode komt het Locus Iste van Bruckner, en de twintigste eeuw is vertegenwoordigd door het Pater Noster van Albert de Klerk. Hoewel afkomstig uit andere landen en andere perioden vormen deze werken een harmonisch geheel met de Engelse werken.

Het concert wordt gegeven door Vocaal Ensemble Cantabile uit Dalfsen. Dit kleine a capella koor bestaat zesentwintig jaar en staat onder leiding van Dick Idema. Verdere muzikale ondersteuning en omlijsting wordt verleend door organist Gerrit Hoving. Kaarten voor het concert kunnen besteld worden door het zenden van een email naar concert@cantabile-dalfsen.nl of gekocht voor aanvang van het concert bij de kerk. Bij vooruitbestelling is de prijs8 euro per persoon, bij aankoop bij de kerk 9 euro. Het concert begint om 15.00 uur (kerk open 14.30 uur. Op de website van Cantabile www.cantabile-dalfsen.nl is meer informatie te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.