Home / archiefcentraal / ommense helpt onschuldige gevangenen

ommense helpt onschuldige gevangenen

Door Esperanza Claasen

Ongeveer vijf jaar geleden schreef Anke haar eerste brief aan een gedetineerde. Dit naar aanleiding van een artikel over ‘Inside Outside’, een stichting die bemiddelt voor Amerikaanse ter doodveroordeelden en levenslang gestrafte gevangen die willen corresponderen met burgers. “Ik heb met verschillende gevangenen geschreven, door verschillende redenen zijn er twee afgevallen. Maar met twee anderen heb ik nog steeds contact. Een daarvan heeft zijn vader vermoord. Hoewel hij een moordenaar is, zie ik een heel zachte kant van hem terug in zijn brieven. Omdat ik hem behandel als een mens, dan zie je ook een mens. De andere gedetineerde waar ik mee schrijf is Jeff.”

Onschuldig

“Medegevangenen vertelden Jeff over correspondentie. Hij vond het eerst maar een vreemd idee en wist niet of hij dat wel wilde. Hij schaamde zich voor het feit dat hij in de gevangenis zat. Toch heeft hij de beslissing genomen om te gaan schrijven. En zo kwam Jeff op mijn pad.” Jeff Robinson (53) zit een gevangenisstraf van zestig jaar uit, wat neerkomt op levenslange detentie. Hij zit nu al dertien jaar vast voor een gebeurtenis die nooit heeft plaatsgevonden en is in Kool’s ogen dus onschuldig. “Het bewijs van zijn onschuld in deze zaak is overweldigend, de rechtbankverklaringen geven dat allemaal aan. Ook is hij meerdere keren vlekkeloos door de leugendetector gekomen, om maar eens wat te noemen”, zegt Kool. “

Zo gaat het vaak in Amerika, het is een heel ander rechtssysteem dan wij in Nederland kennen. Ik heb de zaak laten onderzoeken door meerdere advocaten. Ze vinden het allemaal een interessante zaak, maar geld is een groot probleem. Er zijn grote bedragen nodig om een zaak echt te laten lopen. Dat geld heeft Jeff niet en dat geld heb ik niet. Gelukkig is er een lichtpuntje en dat is een nieuwe wet in Texas, de staat waar Jeff gevangen zit. Iedere onschuldig veroordeelde krijgt achteraf een schadevergoeding aan de hand van het aantal gezeten jaren. Met dat in ons achterhoofd, zagen we een nieuwe manier om een advocaat voor Jeff te regelen. We zijn nu aan het onderhandelen met een advocaat die we voor een deel achteraf kunnen betalen.

Maar we hebben dus wel een startbedrag nodig. De advocaat moet namelijk onderzoek doen en veel reizen, en je kan niet verwachten dat hij dat uit eigen zak betaalt. De afstanden zijn enorm in Amerika en de gevangenis ligt in de middle of nowhere. We hebben ongeveer 30.000 dollar (21.300 euro, red.) nodig. Daarom heb ik mijn website Jeff’s Justice gelanceerd, in Nederland en Amerika.” Bezoekers van de website kunnen lezen wat het doel is van de site, daarnaast vind je er een uitgebreide verklaring van Jeff Robinson zelf. Tevens staat er hoe je mee kunt helpen aan de vrijspraak van Jeff. “Hopelijk krijgen veel mensen de website onder ogen en doneren ze wat geld. Als iedereen een klein bedrag stort gaat het snel. Als alles rond is en het startbedrag voor de advocaat is betaald, dan kan Jeff binnen een half jaar vrij zijn.” Kool gaat in mei naar Amerika, om hem te bezoeken en om gesprekken te voeren met de advocaat, en de andere belanghebbenden in deze zaak.

Vooroordelen

“Ik stuit vaak op onbegrip van mensen, er zijn veel vooroordelen over het schrijven met een gedetineerde. Het is voor veel personen een ver-van-mijn-bed-show. Wat mijn gezin ervan vindt dat ik dat ik met een gevangene schrijf? Ze vinden het geweldig. Ze schrijven zelf ook, leren daardoor de taal, en hun wereld wordt meteen een heel stuk groter. Jeff voelt die liefde die vanuit mijn gezin komt en zegt vaak dat wij een geschenk uit de hemel zijn.

Voordat ik met hem schreef had hij alle hoop op vrijheid opgegeven. Hij schrijft wel eens dat iedere dag in de gevangenis weer een verloren dag is, een dag waarin je iedere keer opnieuw doodgaat. Daarnaast blijkt het gevangenissysteem in Amerika mensonterend te zijn, onder andere door de wrede bewakers en gewelddadige gedetineerden. Als gevangene ben je alleen maar bezig met overleven en alles draait om macht. Van buitenaf krijgen de meeste gevangenen geen hulp. Het is een vergeten groep mensen die 23 uur per dag opgesloten zit. En dan ben je ook nog eens onschuldig. Wat voor een leven is dat? Daarom hoop ik dat dit voor veel mensen een eyeopener is en dat ze hun steentje willen bijdragen. Als Jeff vrij is gaan wij door met Jeff’s Justice om andere onschuldig veroordeelden te helpen. Ik wil een helpende hand uitsteken en hen hoop geven om een toekomst op te bouwen.” Kijk voor meer info op www.jeffsjustice.com.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.