krachtig dalfsen zelf doen of samenwerken

Soms gaan dingen in organisaties ineens zoemen. Dat is in het bedrijfsleven niet anders dan in de wereld van het lokaal bestuur. Dan worden er ineens verhalen verteld aan de koffieautomaat, beleidsstukken krijgen een bepaalde toonzetting en er wordt steeds vaker instemmend geknikt. Die verhalen komen natuurlijk ergens vandaan en je moet ze als burgemeester en wethouders zeker serieus nemen. Maar je moet ook kritisch luisteren, want met verhalen die doorverteld worden weet je het maar nooit.

Probeer het maar eens op een feestje: ga met tien mensen in een kring zitten en laat de eerste een verhaal doorfluisteren aan de tweede, en die aan de derde enzovoorts totdat de kring rond is. En vergelijk vervolgens het begin verhaal met het verhaal nadat het tien keer is doorgegeven. Dat wordt gegarandeerd lachen. Datzelfde is een beetje, ik zeg het voorzichtig, aan de hand als het gaat om de noodzaak voor de gemeente om samen te werken met andere gemeenten. Voor alle duidelijkheid: Dalfsen werkt al intensief samen met verschillende gemeenten. En tot genoegen mag ik wel zeggen. Er zijn talloze voorbeelden.

Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als veiligheid, de brandweer, inkoop van automatisering en het uitwisselen van ambtelijke deskundigheid. En dat doen we met Zwartewaterland, Staphorst, Ommen, Zwolle en Kampen maar soms ook nog in een groter verband. Het ligt ook voor de hand. Voor sommige gemeentelijke taken is zelfstandigheid onverstandig omdat ze te complex of te duur zijn. Dan is het veel logischer om samen te werken. Waarom zou je in je eentje een ingewikkeld computerprogramma ontwikkelen voor het opslaan van al het vastgoed in een gemeente. Dus samenwerken moet. Daarover geen twijfel. Maar welke samenwerking, waarover en met wie, dat is weer een andere vraag. Voordat je die vraag goed kunt beantwoorden moet je minimaal twee dingen weten.

Ten eerste of je als gemeente in het hier en nu je taken naar behoren uitvoert. Hoe doe je het eigenlijk? Is je dienstverlening op orde? Voelen de mensen in je gemeente zich betrokken burgers? Lukt het om besluiten op een zorgvuldige manier te nemen? Is de gemeente in staat om haar rol als werkgever fatsoenlijk in te vullen? Voelt iedereen zich er thuis? Is er vertrouwen in de kwaliteit van het bestuur? De tweede vraag gaat over de toekomst. Komen er nieuwe taken op ons af? Zo ja, hoe zien die er dan uit? Gaan we die zelfstandig uitvoeren of kunnen we dat ook met partners?

Hoe doen we het als gemeente Dalfsen én kunnen we de toekomst aan? Dat zijn de twee vragen die in de komende maanden moeten worden beantwoord. Natuurlijk gaan we dat niet alleen doen. We laten ons daarbij ondersteunen door een extern bureau en we zullen daarbij de inwoners van onze gemeente ruim aan het woord laten. Met een zwaar woord heet dat een bestuurskrachtonderzoek. Even de stand van zaken opmaken. Kijken of de verhalen die verteld worden ook wel kloppen. De sprookjes er uit filteren. Als we dat gedaan hebben kunnen we gaan nadenken over andere, misschien verdergaande, samenwerking met andere gemeentes. Of misschien ook wel niet. We zullen zien.

Han Noten

Burgemeester

h.noten@dalfsen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.