Home / archiefcentraal / ingezonden brief jacht op reeen

ingezonden brief jacht op reeen

Ingezonden brief door Harry Linde

Het artikel in Vechtdal Centraal van vorige week over de jacht op reeën in Lemelerveld e.o. ademt een sfeer als van een soort totaal goedaardige, totaal geaccepteerde en totaal juiste, onoverkomelijke bezigheid van wildbeheerseenheden.

Terwijl het hier toch echt om het doodschieten van wilde zoogdieren gaat ter grootte van een half paard. Welke aangevoerde redenen al vele decennia openlijk in een kritisch daglicht heten te staan. Deze redenen zijn: het behoud van het evenwicht van de soort, ter voorkoming ziekten (onduidelijk wat voor ziekten en welke dieren dit risico lopen: boerderijvee bijvoorbeeld of de reeën zelf?) en verkeersongelukken met overstekende wild.

Nu bestaat er een organisatie, die zich bij uitstek al vele decennia kritisch opstelt tov dergelijke jacht in Nederland: de Stichting. Faunabescherming. Een greep uit hun argumenten tegen dit soort jacht: Er zijn tal van alternatieve maatregelen mogelijk om eventuele belangrijke landbouwschade of gevaar voor de openbare veiligheid te voorkomen of te beperken, zoals verjagende en werende middelen. De jacht is meestal niet meer dan symptoombestrijding die niet bijdraagt aan het oplossen van het achterliggende probleem: hoe is dergelijk grofwild nog in te passen in de immer oprukkende verstedelijking, wegenbouw en landbouwindustrie?

In Nederland kunnen wilde dierpopulaties zich zonder dat de mens hen ‘beheert’ prima redden. Dieren behoren sowieso met rust te worden gelaten en dienen de kans te krijgen om in vrijheid te leven en te sterven. Bij het beheer van populaties van grof wild (herten, reeën, wilde zwijnen) wordt er door de jagers gestreefd naar een zo hoog mogelijk jaarlijks afschot (door bijvoeren, het afschieten van mannelijke dieren, etc.).

Schieten is geen ongevaarlijke bezigheid, er gebeuren vrij vaak ongelukken waarbij zowel jagers als onschuldige buiten¬staanders zijn betrokken. Het jagen op dieren veroorzaakt grote onrust in de natuur. Niet alleen de soorten waarop wordt gejaagd, maar alle diersoorten worden ernstig verstoord door de jager, zijn hond en de knallen van het geweer. Niet voor niets laten reeën zich pas voorzichtig zien als de avond valt en zijn vooral ’s nachts actief. Omdat door vele jaren bejaging zowat genetisch doorgegeven is, dat de mens dan het minst op hen jaagt. Een actief leven bij daglicht hebben ze dus niet meer. Zoals de kop van het artikel dus al zegt: ‘Jagers doen veel meer dan alleen maar schieten’.

Harry Linde

Ommen

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.