Home / archiefcentraal / historische kring laat postkantoor niet los

historische kring laat postkantoor niet los

Door Erna Ekkelkamp – Zeker omdat met hen ook Kunst om Dalfsen, Ondernemend Dalfsen, de vereniging Plaatselijk Belang dorp Dalfsen, de stichting v.m. Synagoge, de Vrienden van Dalfsen en de stichting Westermolen gebruik willen maken van het gebouw.

Volgens Hans de Boer, voorzitter van de Historische Kring Dalfsen, is er bij de gemiddelde toerist veel te weinig bekend over Dalfsen, terwijl het qua natuur en cultuur een enorm rijke gemeente is. “Dalfsen heeft bijvoorbeeld het grootste aantal landgoederen van Nederland, je kunt hier prachtig fietsen of wandelen en er is volop kunst en cultuur. We hebben zoveel mogelijkheden, er is alleen geen centrale plek om dat aan de toeristen, maar ook aan eigen inwoners, te laten zien. Kijk je naar de omliggende gemeenten, dan hebben ze allemaal wel iets in die richting, maar wij hebben niets en dat is een gemiste kans”, vindt hij. “Wij willen geen streekmuseum openen, want dat hebben ze overal, maar een Kunst & Cultuur centrum dat de hele week geopend is en plek biedt aan onder andere kunst voor kinderen en volwassenen, de Historische Kring, werkgroep 39-45, en het Schildersmuseum waarvan er elders in ons land maar twee te vinden zijn. Mogelijkheden genoeg om er een heel aantrekkelijke slechtweer-accommodatie van te maken.”

De reden waarom de gemeente volgens de voorzitter afhaakt, is dat zij er geen vertrouwen in heeft dat de diverse partijen de exploitatiekosten van ongeveer een ton per jaar rond kunnen krijgen. “De aankoop van het gebouw kost zes ton en om het aan te passen aan de eisen van deze tijd zal ook nog een bedrag nodig zijn. Het bedrag wat de gemeente daarvoor rekent, is tweemaal zo hoog als wat wij zelf hebben berekend. Wij twijfelen dus sterk aan de juistheid van de cijfers van de gemeente. Wanneer wij met een groot aantal sponsoren en vrijwilligers aan de gang gaan, moet dat voor veel minder kunnen”, denkt hij. “En wat de exploitatiekosten betreft, wij hebben inmiddels een breed draagvlak in Dalfsen en willen de gemeente daarom heel graag om uitstel vragen, zodat wij de haalbaarheid kunnen onderzoeken.”

De plannen van de gemeente om de Historische Kring onder te brengen in de Trefkoele spreken hen totaal niet aan. “Een informatiecentrum als dit, moet je niet ergens in de nieuwbouw wegstoppen. Dan komt er geen mens. Zoiets moet echt in het centrum van het dorp zitten. Je trekt hiermee bovendien niet alleen toeristen, maar ook inwoners van Dalfsen”, denkt Jan Rosink. De coördinator van de werkgroep Historisch Fotoarchief weet waarover hij praat, want hij is momenteel dagelijks in het oude postkantoor te vinden.

“Wij hebben tijdelijk de benedenverdieping voor zes weken in bruikleen gekregen van Kunst om Dalfsen, die het gebouw tijdelijk huren in het kader van leegstandsbeheer, en laten een heel klein deel zien van wat wij te bieden hebben. Zo tonen we hier een prentbriefkaarten tentoonstelling met afbeeldingen van Dalfsen, een deel van het Schildersmuseum van Ep Meesters en een doorlopende diavoorstelling ‘Fietstocht door Dalfsen’, waarop de omgeving van Dalfsen op een schitterende wijze te zien is. We hebben best veel aanloop, terwijl het toeristenseizoen nog niet eens begonnen is.” Rosink realiseert zich wel dat als de Historische Kring definitief zou neerstrijken in het gebouw, ze wel zes dagen per week open moeten zijn. Maar met honderd vrijwilligers moet dat zeker lukken.”

Nu in het Kunstpunt

De tentoonstelling wordt gehouden van 31 maart tot en met 8 mei in Galerie het Kunstpunt, het oude postkantoor aan de Bloemendalstraat in Dalfsen. Openingstijden do 11.00 – 17.00 uur, vr 11.00 – 17.00 uur en 19.00 – 21.00 uur, za 11.00 – 17.00 uur.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.