Home / archiefcentraal / expositie historische kring dalfsen geopend

expositie historische kring dalfsen geopend

Met de symbolische overhandiging van de sleutel van het postkantoor door Wim Flapper, voorzitter van de Stichting Kunst om Dalfsen, aan Hans de Boer voorzitter van de Historische Kring Dalfsen werd de expositie van de Werkgroep Foto-archief en het Schildersmuseum Meesters geopend. De sleutel, met label in de vorm van een treintje met opschrift Dalfsen T.O.P. locatie, is uitgegeven door de gemeente Dalfsen.

De expositie omvat oude prentbriefkaarten uit Dalfsen en wijde omgeving, een impressie van het Schildersmuseum Meesters en een fraaie dia-presentatie van een fietstocht door Dalfsen, samengesteld door Jan Willem Brinkman. Wim Flapper gaf in zijn openingswoordje aan dat met de Historische Kring Dalfsen en mogelijke andere partijen in het postkantoor een Kunst en Cultuurcentrum zal ontstaan. Volgens hem zal dit een verrijking voor Dalfsen zijn. Hij deed een beroep op het gemeentebestuur en de raad van de gemeente Dalfsen om dat mogelijk te maken. Voorkomen moet worden dat er straks een saai kantoor staat zonder enige uitstraling naar de gemeenschap.

Hans de Boer opende zijn speech met: ” Wij zitten in het postkantoor, voor hoe lang ???????? ,

in ieder geval tot en met het kunst en cultuurweekend van 7 en 8 mei.” Er waren ongeveer dertig aanwezigen waaronder vertegenwoordigers van Ondernemend Dalfsen, Toerisme, Plaatselijk Belang, Synagoge, Westermolen, Kunst om Dalfsen, en werkgroepen van de Historische Kring.

Bij bezoek in de vele omliggende plaatsen trof hij vrijwel overal in het centrum een infocentrum met museale activiteiten die de bewoners en de toerist informeert wat er te doen is. Dalfsen, bekend sinds 1231, heeft een rijke historie en omgeving waar veel over is te laten zien. Hij sprak de wens uit dat de raad het voorstel toch positief zal beslissen over het verzoek tot aankoop van het postkantoor. Hans de Boer betreurde dat maandagavond 4 april in een besloten raadscommissie bijeenkomst hierover wordt gesproken.

Daarna gaf Jan Rosink, coördinator van de Werkgroep Foto-archief toelichting op de expositie van de prentbriefkaarten .De prentbriefkaart, in Duitsland ansichtkaart, is uitgevonden in Duitsland en Oostenrijk. In 1871 kreeg de PTT bij koninklijk besluit het alleen recht voor de verzending van de prentbriefkaart, wat duurde tot 1892.

De impressie van het Schildersmuseum Meesters werd toegelicht door Ep Meesters. Hij liet de ontwikkeling van het schildersvak zien. De eerste schildering in onder andere de grotten van Zuid Frankrijk met kleur. Het maken van verf vroeger met eindeloos wrijven met puimsteen op een marmeren plaat, toen maalstenen en verfmolen, allemaal arbeidsintensief en zwaar, het vergde veel menskracht. Zo ging het schuren aanvankelijk met akkerpaardenstaart, haaienvellen tot het huidige schuurpapier. Ook alle Dalfser schilders staan vermeld, vaak met foto’s en nota’s van toen.

De expostie in het postkantoor is te zien op elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur, tot 8 mei.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.