Home / archiefcentraal / een kaartje met kunst uit ommen

een kaartje met kunst uit ommen

Door Erwin Dijk –

Het project is een samenwerking tussen de Bruna en Hester Jans, Thea Dijkema en Erna Prenger van de werkgroep Omm’zien. “De kunstenaars in Ommen konden wel een duwtje in de rug gebruiken,” vond Boers. “Ik heb daarom beloofd dat als de dames van Omm’zien voor de kaarten zouden zorgen, ik een molen beschikbaar zou stellen en de eerste oplage zou kopen.” Zo geschiedde, en het resultaat is een kleurrijke collectie kaarten met schilderijen en werken van steen, glas en keramiek. Jans maakte zelf een aquarel van de Vecht met daarop ook het oude stadhuis, Prenger fabriceerde een veelkleurig werk met een stier, terwijl Dijkema een gekleurde dame op een witte achtergrond schilderde.

Het idee was oorspronkelijk van Bruna-medewerkster Gerrie Bril, die vond dat de Ommer kunstenaars ‘de koppen eens bij elkaar’ moesten steken. Boers deed daarop zijn belofte, terwijl de dames van Omm’zien – alle drie verbonden aan Atelier Witharen – de kunstenaars verzochten om mee te werken.

Wethouder Ko Scheele verrichte de symbolische openingshandeling door de molen te onthullen en prees de ‘onuitputtelijke stroom van kunstideeën’ van de dames van Omm’zien. Ook uitte hij zijn waardering voor middenstanders als Boers, die ‘kunstideeën op waarde schatten’. De wethouder hoopte dat Ommen door de kunstenaars in de stad nog beter op de kaart zou komen te staan.

Aan Scheele was eveneens de eer voorbehouden om als eerste een ansichtkaart te mogen kopen. Ongezien pakte hij de kaart met een kunstwerk van Loeki Leeuwerik. Zij maakte een keramisch beeld van de Heilige Brigida: de beschermheilige van Ommen, die ook op het wapen van de stad afgebeeld staat. Het beeld van Leeuwerik staat op de trap in het gemeentehuis. “Nu moet ik nog even een zakelijke transactie doen,” sprak Scheele, alvorens het eerste kaartje bij Boers af te rekenen. In eerste instantie zijn er honderd van elke kaart gedrukt. ,,Als het goed loopt kunnen dat er driehonderd worden. Niet meer, want het moet wel iets unieks blijven,” aldus Jans. Ze was tevreden over de gang van zaken, maar was ‘toch wel een beetje zenuwachtig’ geweest voor de onthulling.

De werkgroep Omm’zien ontstond vorig jaar rond het project ‘Kunst aan de muur’, waarbij de Ommer binnenstad met vijftien kunstwerken verfraaid werd. In hun zoektocht naar expositieruimte in Ommen kwamen de dames van Atelier Witharen uit bij wethouder Lagas. Zij had weliswaar geen ruimte in de aanbieding, maar wel een ander leuk idee. “De binnenstad lag op dat moment op de schop en het leek haar leuk wanneer een aantal lelijke gevels verfraaid zouden worden met een kunstwerk,” vertelt Jans. “Helaas is er nu geen geld voor een vervolg, dus met het tweede deel van dit project moeten we wachten tot volgend jaar,” vult Prenger aan. “Ons doel is om Ommen meer te profileren als kunststad.”

De groep zit bepaald niet stil. Zaterdag en zondag vond het evenement Kunstfabriek plaats, waarbij kunstenaars uit Ommen en omstreken niet alleen hun werken toonden, maar ook zelf bezig waren. Ook voor de komende periode heeft Omm’zien diverse plannen. “We gaan binnenkort ‘Montmartre op het Kerkplein’ organiseren,” zegt Jans, verwijzend naar het beroemde kunstenaarsplein in Parijs. Diverse artiesten zullen dan op het Ommer Kerkplein hun schilderkunsten vertonen. “En tijdens de Ommer Bissingh zal er een dag geheel gewijd worden aan kunst, cultuur, theater en muziek.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.