boeren beheren de natuur

In 2005 werden boeren en bewoners van het gebied in de driehoek Laag Zuthem, Lierderholthuis en Herxen, verrast met de boodschap dat er een Robuuste VerbindingsZone zou worden aangelegd. Doelsoort was oa het edelhert dat zo vanaf de Veluwe richting Sallandse Heuvelrug en Vechtdal zou kunnen trekken. Daarnaast was de verbinding ook bedoeld voor amfibieën. Dit stuitte op veel weerstand zowel van bewoners als boeren die liever het bestaande open landschap, van de zeer oude polder hielden.

Zeven boeren uit het gebied hebben toen besloten om van de nood een deugd te maken en in te zetten op eigendom en beheer door de plaatselijke agrariërs. Uiteindelijk is na langdurig overleg met diverse instanties zoals de provincie Overijssel, SBNL, Natuurmonumenten en het Groenfonds konden de boeren het 50 ha natuurgebied zelf onder hun hoede nemen. Vooral vanuit de provincie is er veel steun geweest.

Op dit moment doen 9 boeren mee die ieder een gedeelte natuurgrond, aangrenzend aan de eigen grond hebben.

Voor het beheer is ingezet op weidevogelbeheer. Voor het edelhert worden ruigtes toegestaan. Het gebied wordt nu ingericht. Er komen plas-draszone’s langs watergangen en de waterstand wordt plaatselijk verhoogd. Er mag ruige mest gebruikt worden en er worden beheersvergoedingen uitgekeerd voor maaien na een bepaalde datum. Het structuurrijke gras dat geoogst kan worden is in de bedrijfsvoering in te passen. Met deze maatregelen kan het beheren van natuurgrond uit. Grootste voordeel is dat eigendom en beheer bij boeren uit het gebied blijft.

Beheer van natuurgrond door agrariërs is momenteel volop in de aandacht vooral door de bezuinigingen. De Ommen Marke wil actief meedenken en werken aan mogelijkheden in haar werkgebied. Meer informatie bij Anja Sterken, tel. 0529-453176. Meer informatie over ‘De Ommer Marke’ op www.ommermarke.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.