arno van dijk werk aan de winkel

De zon schijnt overvloedig, de lente kondigt zich overduidelijk aan. Overal in het Vechtdal verlopen werkzaamheden op het land gelukkig voorspoedig. Met bewerken, bemesten en zaaien leggen we de basis voor een nieuw groeiseizoen. Want ook na een strenge winter begint alles gewoon weer te groeien. Of dat groeien en opbloeien in het komend seizoen ook opgaat voor alle sectoren is de vraag. In veel markten en sectoren zitten we figuurlijk helaas nog in een ijzige winter.

Bij MKB-Nederland beleef ik dagelijks dat winkeliers het moeilijk hebben. Klanten laten het in winkels afweten, ze hebben een alternatief: internet. Winkelstraten lijken veel op elkaar, dezelfde winkels waar je ook komt. Maar er speelt meer. Klanten zijn kieskeuriger, laten zich niet in hokjes duwen, zijn kritisch over prijs, service en produkten. Ze leven anders, drukker, gehaaster en maken andere keuzes. Winkeliers moet niet langer afwachten achter de toonbank of en wanneer de klant komt maar variëren met bijvoorbeeld prijzen, openingstijden, bezorging, winkelindeling en promotie.

Winkels zijn nog lang niet afgeschreven en winkeliers beoefenen nog lang geen oud ambacht, maar er is wel werk aan de winkel. Winkeliers denken na over koopgedrag en koopmotieven. Waarom is internet een succes? Welke plaats zal internet innemen in het koopproces van mijn produkten en is het logisch om op internet te gaan verkopen? Internet is niet altijd zo positief als het lijkt; klanten moeten de webpagina leren kennen, vertrouwen erin hebben, betalen vaak terwijl de artikelen pas later komen en na de koop moet de klant op de artikelen wachten, minimaal een dag maar vaak langer. Zo heeft ieder kanaal zijn voor- en nadelen.

Maar internet is wel het medium waar de klant centraler kan staan. Alle acties worden geregistreerd. Op internet is er veel meer bekend over het bezoek, navigeer- en koopgedrag. Alles is bekend: naam, adres, woonplaats, persoonlijke gegevens, IP adres en het bezoek- en koopgedrag wordt keurig in een database geregistreerd. Profielen van klanten worden gemaakt en er wordt op persoonlijke wijze gecommuniceerd. Met minimale kosten. Voor winkels en internetaanbieders is het zaak om in te spelen op het nieuwe koopgedrag van klanten met informatie, persoonlijke communicatie, maar ook met service en emotie.

Bijvoorbeeld Scapino opent per 20 april a.s. de kleinste vestiging van Nederland aan de Grote Markt in Nieuwleusen. Ik ben heel benieuwd hoe deze vestiging de aanduiding “schoenen- en kledinggigant” op een relatief klein oppervlak toch gaat waarmaken. Het werken en winkelen komt naar de mensen toe, die dit integreren binnen hun woon- en privé omgeving. Het uit winkelen gaan en het uit werken gaan wordt voor veel mensen een eigen keuze. Virtuele componenten zoals service, dienst- en zorgverlening kunnen op een alternatieve wijze gebeuren. Het internettijdperk geeft een nieuwe dimensie aan de hoofdfunctie van winkels; distributie. Klanten zullen zelf blijven kiezen hoe, wat en waar ze kopen. De winkels, wie ze ook zijn en waar ze ook zijn, moeten de klanten beter leren kennen en volgen om te overleven.

Het inspelen op dit nieuwe winkelen zal de toekomst bepalen van de fysieke winkels en webwinkels. Immers: wie zijn akker bewerkt zal zich met brood verzadigen.

Kortom, werk aan de winkel!

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.