zo vader zo dochter

Voor vrijwel alle belangrijke zaken in een mensenleven moet je naar de notaris”, zegt Miranda.

Bij de familie Post valt de appel niet ver van de boom. Aangestoken door het enthousiasme van haar vader, koos ook Miranda voor een studie notarieel recht. Dat ze na verloop van tijd op het kantoor van haar vader kwam te werken was puur toeval. “Na mijn studie heb ik een aantal jaren in Zwolle gewerkt”, vertelt Miranda. “Mijn vader werkte toen in Hardenberg bij Vechtstede Notarissen, een maatschap van meerdere notarissen. Toen zij mij vroegen om naar Hardenberg te komen, was al bekend dat mijn vader het kantoor in Ommen zou gaan runnen. De gesprekken heb ik dan ook niet met mijn vader, maar met mijn collega’s gehad. Ik begon in Hardenberg op dezelfde dag dat mijn vader in Ommen begon.”

In januari van dit jaar herhaalde zich het verhaal. Gerard ging met pensioen en dochter Miranda heeft zijn functie overgenomen. “Weer net niet met elkaar op hetzelfde kantoor samengewerkt”, lacht Miranda. “Maar ik volg hem wel op en ik hoop dat ik mijn werk op dezelfde integere manier zal kunnen doen als hij.” Gerard Post knikt. “Ik ben wel gestopt, maar voor lopende zaken kom ik graag nog even terug om te adviseren bij de afronding ervan. En wat ik verder ga doen?” Hij lacht. “Vervelen zal ik me vast niet. Ik heb een aantal besturen waarin ik zit en vind het leuk dat ik eindelijk meer tijd krijg voor mijn hobby’s zoals fotograferen, racefietsen, mountainbiken en muziek.”

De reden waarom vader en dochter het beroep van notaris hebben gekozen, is het intensieve contact met de mensen. “Als je kijkt naar zaken rond nalatenschappen of echtscheiding, daar spelen enorm veel emoties mee, dat geeft het werk een extra dimensie”, vindt Miranda. “Het komt zelfs regelmatig voor dat we naar het ziekenhuis moeten om iemands testament nog op te maken of aan te passen, of dat we ’s avonds gebeld worden hiervoor.” Een notaris heeft geen machtsmiddel. Als iemand niet mee wil werken, is een gang naar de rechter noodzakelijk. “De meeste mensen willen het zover niet laten komen en zijn wel bereid om water bij de wijn te doen, maar dat heeft soms wel tijd nodig.”

Volgens Gerard is het vak in de loop der jaren wel enorm veranderd. “Vroeger was je een generalist en moest je overal wat van afweten. Tegenwoordig specialiseer je je in een bepaald onderdeel, waardoor je veel beter advies kan geven”, vindt hij. “Het werken in een maatschap zoals Vechtstede heeft daarom veel voordelen. In totaal werken er vijf notarissen, ieder met zijn eigen specialiteit, variërend van bedrijfsovernames tot echtscheidingsbemiddeling. Daardoor kunnen we eigenlijk iedereen van dienst zijn.”

Afscheid met cadeaus

Op 7 januari heeft Gerard Post officieel afscheid genomen en werd Miranda benoemd tot notaris in Ommen. Vader en dochter gaven van tevoren aan dat in plaats van bloemen en cadeaus een bijdrage voor het Hospice in Hardenberg en het Vechtgenotenhuis op prijs wordt gesteld. Het bedrag dat ze kregen, werd door henzelf aangevuld tot 3000 euro. De beide stichtingen hebben inmiddels een cheque ontvangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.