zingen over emoties is makkelijker

Door Erna Ekkelkamp – Zonder ook maar een greintje muzikale opleiding, slaagt gospelkoor Passe Partout er na vijfentwintig jaar nog steeds in om haar toehoorders te boeien. Op 2 april presenteren ze hun vierde CD, boordevol songs die uit het leven lijken gegrepen.

In plaats van de geijkte gospelsongs en opwekkingsliederen, komen de nummers van Passe Partout rechtstreeks uit hun hart en zijn ze gebaseerd op de werkelijkheid. “Vaak gaan ze over dingen die we zelf hebben meegemaakt of waardoor we geraakt zijn, maar het kan ook gaan over gebeurtenissen die vrienden of kennissen zijn overkomen”, vertelt Albert Huttenga.

De 29-jarige Ommenaar, in het dagelijkse leven werkzaam bij de firma Takman, is ooit als gitarist begonnen bij de groep, maar is inmiddels één van de zangers. “Ze vroegen of ik eens wilde proberen te zingen, dat had ik daarvoor eigenlijk nog nooit gedaan, maar het ging goed en ik vind het leuk, dus ben ik nu zanger”, vertelt hij. “Dat is ook een beetje de manier waarop we werken. Wat je leuk vind moet je doen en wat je nog niet kan, valt allemaal te leren. Dat maakt Passe Partout juist zo leuk.”

Spijt heeft Huttenga zeker niet van zijn overstap, want hij vindt dat je al zingend op een hele leuke manier je boodschap kunt brengen. “Over emoties als angst, pijn en verdriet, kan je veelal gemakkelijker zingen dan praten. Dat merken we ook aan reacties van onze luisteraars. We horen vaak dat mensen echt iets hebben met een bepaald nummer, dat ze er bijvoorbeeld heel veel steun aan hebben gehad in een bepaalde periode in hun leven. Ook horen wel eens dat onze teksten gebruikt worden op bijvoorbeeld een trouwkaart.”

Passe Partout is een regionaal koor, met leden die afkomstig zijn uit Ommen, Nieuwleusen, Hardenberg, Lutten, Assen en Rodeschool. De groep treedt regelmatig op tijdens kerkdiensten, op campings of bij grootschalige evangelisatieprojecten. “We zingen zelfs weleens tijdens een 25-jarig huwelijk. Zeker nu we rond de presentatie van onze nieuwe CD zitten, krijgen we veel aanvragen”, vertelt Huttenga. Wie de groep wil leren kennen of de CD-presentatie bij wil wonen, heeft daarvoor op 2 april de kans. In de concertzaal van De Kleine Belties in Hardenberg, wordt op die dag om 20.00 uur hun nieuwste CD gepresenteerd, gevolgd door een gratis concert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.