Home / archiefcentraal / wil de dalfsenaar ook samenwerken

wil de dalfsenaar ook samenwerken

Ommen wil samenwerken met Hardenberg, maar ook met Dalfsen. Hoe denken de Dalfsenaren daar over?

Doorpakken

Voor Bas Lambers is het heel simpel. “Als je daarmee kosten kan besparen en het werk efficiënter kan doen, dan lijkt mij dat prima. Mits iedere gemeente dan wel haar eigen identiteit kan behouden. Ik vind wel dat je in dit soort zaken snel moet doorpakken en niet eerst maandenlang moet gaan praten, want dat is jammer van de tijd en de centen.”

Gewoon doen

Ineke van Zuijdam komt veel in Ommen, maar heeft niet echt iets met Hardenberg. “Hoewel dat dankzij het nieuwe winkelcentrum wel een hele gezellige plaats is geworden”, vindt ze. “Als je in Dalfsen woont ben je toch het meest gericht op Zwolle, maar wat samenwerking betreft vind ik de combinatie met Ommen en Hardenberg toch beter. Zo vorm je als één grote plattelandsgemeente toch een goede tegenhanger van Zwolle. Wat mijn betreft dus gewoon doen.”

Eerst hondenstrontprobleem oplossen

Wim van Dam heeft jarenlang gewerkt als gemeenteambtenaar in Kampen en heeft daar het nodige meegemaakt op gebied van samenwerken en fuseren. “We hebben een reorganisatie gehad, waarbij Kampen en IJsselmuiden op ambtelijk gebied ging samenwerken. Daarna hebben we nog diverse reorganisaties meegemaakt. De ene keer wordt je er beter van, de andere keer ga je erop achteruit, maar tegenhouden kan je het niet. In Dalfsen hebben we het meegemaakt met Nieuwleusen. Eerst keek iedereen er vreemd tegenaan, maar na verloop van tijd loopt dat vanzelf goed. Wat Dalfsen en Ommen betreft: laat ze hier in Dalfsen eerst maar eens wat aan die hondenstront doen. Als je bij ons in de straat kijkt, dan is dat probleem nog lang niet opgelost.”

Ambtenaren bezig houden

Volgens Ben Jansen of Lorkeers zou samenwerken met Ommen in elk geval voordelen op moeten leveren voor het toerisme. “Als we dan toch gaan samenwerken, dan liever met Ommen dan met Staphorst. We praten hier in het Vechtdal over dezelfde dingen; een bevaarbare Vecht, de Station tot Stationsloop en noem maar op. Ook op ondernemersvlak zal samengaan vruchtbaar en lucratief zijn. Wel denk ik dat we sinds de samenvoeging met Nieuwleusen wel erg veel ambtenaren hebben. Natuurlijk hebben we regels nodig, maar het lijkt soms ook wel alsof ze bedacht worden om al die ambtenaren bezig te houden. Daar zou ook eens een keer kritisch naar gekeken moeten worden.”

Blijven zoals het is

Samenwerken met Staphorst hoeft van Saskia Huismans in elk geval niet, maar als het moet, dan vindt ze Ommen en eventueel Hardenberg wel een optie. “Maar ik denk dat het eigenlijk niet nodig is. Dat wordt allemaal weer zo’n geregel. Wat mij betreft blijft het gewoon zoals het is, zodat iedereen gewoon zijn gangetje kan blijven gaan.”

Betere busverbinding

Evert Kuterman denkt dat samenwerken vooral een kwestie van economisch belang is. “Ik denk dat de doorsnee burger het allemaal niet zoveel uitmaakt. Ik woon in Nieuwleusen en eerlijk gezegd speelt het al dan niet samenwerken bij ons niet zo. Ik denk dat ze er in Ommen meer op gebrand zijn dan wij. Maar als het toch moet, denk ik dat je moet kiezen voor het Vechtdal en niet voor Zwolle. In het Vechtdal zijn we toch allemaal een beetje hetzelfde soort mensen. Voor bedrijven kan samenwerken wel gunstig zijn en voor de bereikbaarheid misschien ook. Het zou mooi zijn als er bijvoorbeeld een betere busverbinding tussen de kernen zou komen.”

Ambtenaren de deur uit

“Samenwerken dat is volgens mij wel wat. Dan kan er een groot deel van de ambtenaren weg en dat bespaart een hoop geld”, denkt Henk Job Lubbers. “Met wie we gaan samenwerken, dat maakt me niet uit. Staphorst is prima, maar Ommen ook. Daar heb ik geen verschil in.”

Eigen identiteit

Elly Huisman heeft een warm hart voor Ommen en ziet geen problemen in een goede samenwerking. “We zijn ook samengegaan met Nieuwleusen en daar merk je in de praktijk helemaal niets van. Als we de HEMA maar houden”, lacht ze. “Bestuurlijk samenwerken is misschien ook een idee, want volgens mij functioneert het bestuur van Ommen maar zozo. Daar kunnen ze nog wat van Dalfsen leren. Maar wat ze ook doen, ik vind het wel belangrijk dat alle kernen hun eigen identiteit kunnen blijven behouden.”

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.