voldoening door mestverkoop en klussen albanie

Door Nanda Spijker – Een mestactie betekent niet alleen vruchtbare aarde voor de grond, voor dominee Gerrit Kobes uit Ommen heeft deze actie een diepere laag: hulp bieden aan de mensen in Albanië die het nodig hebben. Sinds enkele jaren gaat hij met een aantal jongeren op werkvakantie naar Albanië om daar het Woord van God te brengen maar bovenal om zijn steentje bij te dragen aan de maatschappij.

Van 15 tot en met 29 juli staat er weer een werkreis van PKN Gemeente Ommen op het programma. Inmiddels hebben zich twaalf enthousiaste jongeren gemeld die samen met Gerrit Kobes en Frank Hekman hulp gaan bieden aan de mensen aldaar. “Ik ben verslaafd aan dit soort projecten”, zegt de dominee enthousiast. “Als het aan mij lag, zou ik het liefst een paar jaar gaan werken in het buitenland.”

Bij het Nederlandse gastgezin Rob en Annet van Eck, woonachtig in Korça en verbonden aan de Stichting Dorcas, verblijven de leden van de werkgroep deze periode. “Leuk te horen dat iedereen zin heeft te komen, er is veel te doen”, aldus Rob en Annet. Veertien jaar geleden verhuisden Rob en Annet naar Albanië. Met het opknappen van een school in 1996 viel hen op hoe schrijnend de omstandigheden waren en dat liet hen niet meer los. Bijna tien jaar later kreeg het echtpaar zag de kans om via Stichting Dorcas te werken in het plaatsje Korça. “We hebben hier toen vijf jaar lang allerlei werkzaamheden verricht. Rob gaf Engels- en computerles, hielp met het opzetten van een Bijbelschool en werkte met het family-care project voor honderdtwintig arme gezinnen.”

Het verrichte Dorcaswerk door echtpaar van Eck werd in 2002 overgenomen door lokale bevolking, en zo moet het volgens hen ook zijn. “God heeft andere plannen voor ons. Rob heeft samen met een Engelse zendeling in 2002, een organisatie opgezet voor gevangeniswerk in Albanië” , zegt Annet. “Daarin is hij nog steeds actief.” Elke week bezoekt hij met hulp van Christenen tientallen gevangenen. Door het brengen van het Evangelie wil hij de gevangenen bemoedigen en steunen.“ Annet is tien jaar lang samen met de Gemeente naar de kraamkliniek geweest om vrouwen te bemoedigen met een pakketje voor moeder en kind en een gebed”, vervolgt Rob.

Annet vult aan: “Albanese vrouwen hebben vaak alleen maar de lagere school gehad en zitten veel aan huis gekluisterd. Zorgend voor het huishouden, kinderen en schoonouders. De echtgenoten doen thuis niets. Het sociale leven van de man vindt buiten de deur plaats en daar zijn echtgenotes nooit bij aanwezig. In 2000 begon ik daarom met het geven van naailes. Naailes geeft de vrouwen de gelegenheid iets te leren en elkaar te ontmoeten.”

Tegenwoordig is Annet ook coördinator van een sponsorproject. In 2008 is ze benaderd door een Franse kerk die op zoek was naar een coördinator in Albanië. Inmiddels heeft ze zesentwintig kinderen, afkomstig van arme zigeunerfamilies, die worden gesponsord zodat de kinderen naar school kunnen.

Voor de werkgroep uit Ommen valt er genoeg werk te verrichten. De gemeente heeft een huis gekocht waar kerksamenkomsten en kinderwerk gaat houden. Het idee van een crèche maken is ook aanwezig. Schilderwerk is hard nodig en mensen die helpen met het realiseren van een speeltuin voor de kinderen. De lijst met klussen lijkt eindeloos. “We werken op basis van giften en zien de Heer dit zegenen, net als ons werk hier. Het werken in Albanië is niet altijd even gemakkelijk. Uit ons zelf zouden we dit niet allemaal kunnen doen.” Rob en Annet voelen zich gedragen en gebeden door de Heer en zien uit naar de komst van de werkgroep in juli.

Mestactie voor Albanië

Op zaterdag 26 maart houdt de PKN Ommen een mestactie. De opbrengsten komen ten goede aan het Project Korça in Albanië. Stichting Antwoord Andijk voor de levering van de mest en tegemoetkoming van de reis- en verblijfkosten van de werkgroep.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.