Home / archiefcentraal / t zuute plassie met hofker en putmeesters

t zuute plassie met hofker en putmeesters

In de rubriek “OldOmmer Ni’js” de laatste ontwikkelingen rond de presentatie van afbeeldingen op het webarchief. Veel afbeeldingen worden nu nog weergegeven met behulp van “Coppermine”, een digitaal fotoalbum voor websites. Deze zal de komende tijd worden vervangen door het recent ontwikkelde pakket “Gallery3”.

Ook alvast een tipje van de sluier over een artikelreeks met als onderwerp “Mysteries in het Vechtdal”. Wat is bijvoorbeeld het mysterie achter de twee evenwijdig lopende wallen op de zuidhelling van de Lemelerberg? “We gaan, samen met OudOmmen, bekijken wat we met het archief gaan doen” stond in het persbericht rond de aanschaf van het Mulert familiearchief door de F.E. Baron Mulert Stichting naar aanleiding van een tip van OudOmmen. Toch ziet het er naar uit dat het Mulert familiearchief niet mag bijdragen aan de doelstelling van OudOmmen.

Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in februari en maart 1961 in de rubriek “50 jaar geleden”, met onder anderen het omhakken van de befaamde “Dikke Den”, vier generaties van Kesteren bij schoenhandel in de Brugstraat en een grote brand verwoest het confectieatelier van de familie Steendam aan de Middenstraat.

In de rubriek “Streekmuseum uitgelicht” wordt aandacht besteed aan Willem Gerard Hofker, die in de jaren 20 van de vorige eeuw veel etsen, tekeningen en litho’s heeft gemaakt van Ommen en omgeving. Veel van deze werken, maar ook naslagwerken over Hofker zijn te zien in het Streekmuseum van Ommen.

Uit de hand van beroepsjournalist Henk van der Beek in de reeks “Uit de geschiedenis van Ommen” een artikel over “Putten”. Begin 1800 werd uit het oogpunt van beveiliging bij brand “putmeesters” aangesteld, die tot taak hadden toezicht te houden dat een ieder die in het bezit was van een “putte, deze gangbaer moest holden”.

Verder in ‘t Zuute Plassie een fotospecial van “Hotel Café Rest. Paping” met gedetailleerde afbeeldingen van het interieur waarbij interessante details zichtbaar zijn. Zo blijkt bijvoorbeeld een fles wijn op tafel een Beaujolais uit 1934.

Aanmelden voor de (gratis) tweemaandelijkse nieuwsbrief kan door het opgeven van het mailadres op de website of door een mailtje te sturen naar info@OudOmmen.nl.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.