symposium energieneutrale waterkringloop

Vooral de energie die we thuis verbruiken voor het verwarmen van water in de vaatwasser, in de wasmachine en voor douche en bad, is bepalend voor het energieverbruik in de waterkringloop. Maar ook de energie die nodig is voor het zuiveren van afvalwater en het op druk houden van het drinkwaternet blijkt van invloed. Om de waterkringloop energieneutraal te maken is samenwerking noodzakelijk.Tot deze conclusies komen het Waterschap Groot Salland en Waterschap Regge en Dinkel in het Masterplan Water en Energie.

Bijvoorbeeld door het benutten van de energie in maaisel uit beken, sloten en vijvers, het terugwinnen van de warmte uit afvalwater, maar ook het toepassen van andere technologie├źn voor het zuiveren van afvalwater.

Om de waterkringloop energieneutraal te maken zijn al deze maatregelen niet toereikend. De waterschappen komen dan ook tot de conclusie dat innovaties en samenwerkingsverbanden nodig zijn om energieneutraliteit te bereiken. Minder energie verbruiken voor het verwarmen van water in huishoudens is een goed voorbeeld van een uitdaging waar de waterschappen maar weinig invloed op hebben. Zeker als daarbij het huidige comfortniveau gehandhaafd moet blijven. Gemeenten, bouwondernemers, maar ook leveranciers van bouwmaterialen, zijn partijen die deze uitdaging wel kunnen aangaan, vanuit hun eigen beweegredenen.

Op vrijdag 4 maart 2011 houden provincie Overijssel, Waterschap Groot Salland en Waterschap Regge en Dinkel een symposium ‘Haal energie uit water’ over energiebesparing en energiewinning uit de waterketen. Gedeputeerde van de provincie Overijssel Theo Rietkerk, dijkgraaf Herman Dijk van Groot Salland en watergraaf van Regge en Dinkel Stefan Kuks gaan met de deelnemers aan het symposium in gesprek. Onder meer wordt men bijgepraat over samenwerkingsmogelijkheden, kansen en verantwoordelijkheden met betrekking tot energie uit (afval)-water.

Het symposium is bedoeld voor bestuurders en beleidsmakers van overheden en voor organisaties en ondernemers die actief zijn in de waterketen of de energiebranche.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.