stimuland helpt boeren aan nieuwe toekomst

Vanuit het project ‘Stap voor stap’ begeleidde Stimuland de afgelopen jaren een aantal agrariërs naar een nieuwe baan buiten de landbouw. Een deel van hen vond werk op de reguliere arbeidsmarkt. Anderen richtten een nieuw niet-agrarisch bedrijf op of startten als zelfstandige zonder personeel (zzp-er).

In 2008 is Stimuland samen met Countus accountants + adviseurs en Ernie van Brink, in opdracht van de provincie Overijssel, gestart met de uitvoering van het project ‘Stap voor stap’. Dit project richt zich op agrariërs die al dan niet noodgedwongen een nieuw bestaan op willen bouwen buiten de landbouw. Inmiddels staat de teller van het aantal deelnemers op 28. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt rond de 50 jaar.

Een drempel over

Het is niet eenvoudig om het besluit te nemen om de activiteiten van een boerenbedrijf af te bouwen. Zelfs als de omstandigheden daartoe dwingen omdat er te weinig inkomen gegenereerd wordt. Emotioneel gezien moeten boeren een drempel over. Omdat het bijvoorbeeld om een familiebedrijf gaat of omdat ze hun hele ziel en zaligheid in het bedrijf hebben gestopt. En wat te denken over de onzekerheid die met een dergelijke keuze gepaard gaat. Wat kan ik? Welke mogelijkheden zijn er? Lever ik niet te veel vrijheid in? Vragen die maar al te vaak hoge drempels opwerpen en er voor zorgen dat beslissingen worden uitgesteld. Volgens Stimuland onterecht. Want het is niet alleen krachtiger om op tijd naar alternatieve mogelijkheden te zoeken, het is ook effectiever, zo leren de ervaringen uit het project.

Informatie en praktijkverhalen

Twee (oud) deelnemers en hun begeleiders vertellen over hun ervaringen. Zo vertelt Jan Vehof uit de gemeente Hof van Twente over zijn besluit om zzp-er te worden. Daarnaast deelt Hof van Twentenaar Henk Janssen zijn ervaringen met betrekking tot de begeleiding die hij tijdens zijn loopbaantraject gehad heeft. De heer Johan Leferink (hoofd Opleidingen, Arbo en Milieu) van Bolletje BV geeft informatie over de verwachtingen van een werkgever en benodigde diploma’s en certificeringen.

Agrarische ondernemers, partners, erfbezoekers en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom op de bijeenkomst van maandag 18 april van 10.00 tot 12.00 uur op Landgoed Het Rheins in Enter. Graag vernemen ze vooraf of jr komt. Je kunt je aanmelden bij Lucie Otten van Stimuland, 0529-478180 of info@stimuland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.