Home / archiefcentraal / spoedeisende hulp voldoet aan eisen inspectie

spoedeisende hulp voldoet aan eisen inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt richtlijnen op waaraan een SEH moet voldoen. SEH’s zijn er in verschillende categorieën, in te delen naar de aard van slachtofferhulp. In het kader van handhaving op het gebied van kwaliteit en veiligheid controleert de Inspectie steekproefsgewijs of een SEH voldoet aan de gestelde eisen. Dit gebeurt jaarlijks bij ongeveer een derde van alle ziekenhuizen. Vorige maand was Hardenberg aan de beurt.

Heel goed

De Spoedeisende Hulp van het Hardenbergse ziekenhuis kreeg een goed rapportcijfer; de afdeling voldoet aan de eisen die horen bij een basis SEH. “Het Inspectiebezoek is heel goed verlopen. Er is bijvoorbeeld gekeken naar de aanwezigheid van behandelprotocollen, de inrichting van de afdeling, de aanwezigheid van de juiste middelen en of er voldoende SEH-artsen en -verpleegkundigen zijn”, licht Martin Boeve toe. Als manager acute as is hij hiervoor verantwoordelijk.

De SEH in Hardenberg heeft twee SEH-artsen. Op heel korte termijn zal uitbreiding met een derde plaatsvinden. Begin deze maand zijn er drie nieuwe SEH-verpleegkundigen opgeleid om de dienstverlening buiten kantooruren verder te optimaliseren. “Eén puntje van kritiek was er op de infrastructuur. De wachtkamer en de triagekamer (waar de eerste beoordeling van letsel plaatsvindt) zijn weinig overzichtelijk, maar dat is ons wel bekend. Reden temeer om nieuw te bouwen”, aldus Boeve.

Alle patiënten

Op een basis SEH kunnen alle spoedeisende hulppatiënten terecht. Boeve: “Wij kunnen elke patiënt stabiliseren, maar niet altijd zelf opnemen. Een patiënt bijvoorbeeld met een hersenbloeding of een acuut aneurysma van de buik kunnen we wel stabiliseren, maar sturen we voor verdere behandeling door naar een topklinisch ziekenhuis. In principe echter kunnen we alle patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben verwerken. Zij zijn bij ons in veilige en bekwame handen. Dat is nog maar eens bevestigd door de Inspectie.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.