spaanse schone en stierenvechters

Door Erna Ekkelkamp – V

Terwijl in de grote zaal van het Emmagebouw in Dalfsen onder leiding van regisseuse Bertha Carels de puntjes op de i worden gezet, neemt Bel Canto voorzitter en decorbouwer Tijmen Doornweerd in het keukentje achter de zaal even snel een kop koffie. De Zwollenaar is zelf geen zanger, noch speler, maar vanwege zijn vrouw al wel jarenlang betrokken bij de vereniging. Bel Canto werd volgens Doornweerd door mevrouw Feijen-Winkelman in 1952 opgericht als kerkkoor en officieel ingezegend door de pastoor.

“Aanvankelijk zongen ze vooral in de kerk en deden zij regelmatig mee met concoursen. Wat later traden ze ook wel eens op tijdens een Twentse avond en zongen dan operettemelodieën. Zo begon het repertoire van lieverlee te verschuiven. In de zestiger jaren is er voor het eerst een operette opgevoerd en dat was zo’n succes dat het koor veranderde in een operettevereniging”, vertelt hij. “In de loop der jaren zijn we langzaam overgegaan op musicalachtige stukken en hebben vijf jaar geleden de naam officieel veranderd in Muziektheater Bel Canto Vechtstreek.” Het koor is altijd populair geweest en kent nog steeds veel leden, maar van de oude garde is niemand meer over. “Behalve mevrouw Feijen zelf. Die is nu 97 en geen lid meer, maar ze komt regelmatig een avondje luisteren”, zegt Doornweerd.

Het streven van Bel Canto is om steeds iets te brengen dat zowel in Zwolle als in het Vechtdal nog niet eerder is opgevoerd. Dit jaar is dat de musical Carmen, gebaseerd op de gelijknamige opera van Bizet. “Een heerlijk verhaal met prachtige muziek, dat gaat over het verleidelijke zigeunermeisje Carmen die alle mannen het hoofd op hol brengt”, vertelt Doornweerd enthousiast. Met de decors is hij ditmaal iets minder druk geweest dan gebruikelijk, want het zal in deze musical vooral het licht zijn, dat de sfeer gaat maken. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door een semi beroepsorkest, waarin onder andere een aantal musici van het Hanzeorkest te horen zullen zijn.

Zoals veel verenigingen is het ook voor Bel Canto niet altijd even gemakkelijk om jong bloed aan te trekken. Daarom is het muziektheater voor deze musical de samenwerking aangegaan met Gym & Dance uit Dalfsen en heeft het een eigen kinderkoor opgericht. “We vinden het leuk om samen te werken met andere verenigingen in Dalfsen. Samen met Gym & Dance hebben we er een spetterende show van gemaakt. Het mooie van meer jeugd op het toneel, is dat je ook weer een ander publiek in de zaal hebt.”

Carmen in het theater

Carmen, de musical, wordt opgevoerd op 25 en 26 maart in de Trefkoele in Dalfsen, op 1 april in de Voorveghter in Hardenberg en op 8 april in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. De voorstellingen beginnen steeds om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop via www.belcantovechtstreek.nl of via Henk Feijen tel. (0529) 432675 en Tijmen Doornweerd (038) 4536 646. Het koor kan altijd nieuwe leden gebruiken. Vooral tenoren, bassen en alten worden met vlaggen en vaandels binnengehaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.