Home / archiefcentraal / project gait en gerdiene jong in 1910 in museum

project gait en gerdiene jong in 1910 in museum

Sokken stoppen, koper poetsen, koffie met de hand malen. De meeste kinderen zullen deze huishoudelijke bezigheden vooral kennen uit de geschiedenisboekjes of de verhalen van hun (groot)ouders.

Leerlingen uit groep 5 en 6 van de basisscholen kunnen zelf deze facetten van het huishouden ervaren. Het streekmuseum in Ommen heeft in samenwerking met het KCO het project “Gait en Gerdiene, jong in 1910” ontwikkeld.

Het maakt nu deel uit van het jaarlijks culturele aanbod voor scholen dat wordt samengesteld door de Stichting Kunstzinnige Vorming (SKV). De leerlingen van de Guido de Bresschool zijn op bezoek geweest en zijn heel positief. Vooral omdat de kinderen actief bezig zijn en ze niet alleen maar hoeven kijken en luisteren. Er volgen nog 4 andere basisscholen en een school voor speciaal basisonderwijs.

Het museumbezoek wordt vooraf gegaan door vier lessen in de klas. De leerkracht leest een verhaal voor om het gezinsleven rond 1910 te situeren. Er wordt een tijdsbeeld gevormd met betrekking tot de kleding, waarna de leerlingen de kleding van een jongen en meisjes in de leeftijd van 9/10 jaar tekenen. Via een plattegrond wordt tot slot een kijkje genomen in het huis. Eenmaal in het streekmuseum kijken de kinderen hun ogen uit bij zoveel mooie en bijzondere spullen uit grootmoeders tijd. Maar het is ook een feest van herkenning. Wat te denken van het petroleumstel, en de griffel met lei. Het zijn enkele zaken die niet alleen in het lespakket aan de orde zijn geweest. Ook in de reguliere geschiedenismethodes komen deze spullen in beeld. Nu kunnen de kinderen ze ‘live’ aanschouwen en dat is andere koek.

Daarna zijn de kinderen zelf aan de beurt om aan de slag te gaan met een zestal activiteiten. Zelf sokken stoppen valt nog niet mee, koffie malen vinden de meesten een leuk werkje. Het koper wordt gepoetst, het steltlopen geoefend en ze proberen heel netjes te schrijven met een griffel op een lei. En niet te vergeten het sopje maken voor de was, die vervolgens via het wasbord wordt gereinigd.

Na een leerzaam bezoek gaan de leerlingen met een versgemalen zakje koffie weer terug naar school. Gait en Gerdiene, jong in 1910 is niet bedoeld als incidenteel project, maar als regelmatig terugkerend onderwijsproject, een verankering van het erfgoed in het onderwijsprogramma.

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.